Mikrobi közlegény vigyázz!

Képek: speciális terepen képzik a jövő gyilkosait

Az automata, vezérlésükhöz emberi jelenlétet nem igénylő járművek egyre fontosabbak a világ legnagyobb, a Föld minden pontján szétszórt hadserege számára, hiszen egyszerre nehezedik rá nyomás a költségvetés, illetve az amerikai "hazahozzuk a fiúkat" hozzáállás részéről.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.04.07 15:23Konrád - ma.hu

Egy ideje már hatékonyan képesek használni a pilóta nélküli repülőgépeket, de a hadsereg olyan robotokat is követel, amik képesek jól teljesíteni a harcmezőn emberi vezérlés nélkül is. Obama elnök el is különített 70 millió dollárt a költségvetésből a robottechnológiai kutatásokra. Bár egyre jobb prototípusok születnek a mérnökök laborjaiban, a robotok tesztelése a különböző természeti körülmények között egyelőre még nehézkes.

A Haditengerészet azonban megnyitotta Washingtonban az Autonóm Rendszerek Kutatásának Laboratóriumát (LASR), ami nem más, mint egy közel 5000 négyzetméteres kiképzőtábor a robotoknak, ahol tesztelhetik őket homokviharban vagy őserdei párában, mielőtt a harcmezőre küldenék őket. A területen megtalálható sivatagi környezet sziklákkal és dűnékkel, olyan tengerparti sáv, amit könnyedén mocsárrá alakíthatnak és egy hatalmas üvegház, amiben mintha a Jurassik Park díszleteit raktározták volna el.

Fotó: kevinohashi.com

A LASR életre keltése mintegy 17,7 millió dollárba került, de támogatói szerint hosszútávon jelentős költségmegtakarítást lehet majd vele elérni, hiszen az itt tesztelt harceszközök sokkal gyorsabban érnek el abba a stádiumba, hogy a hadsereg bevethesse őket. Szerintük a laboratórium egyedülálló a világon.

A megnyitó alkalmával az újságírók betekintést nyerhettek a telep különböző részeibe. A Desert High Way a sivatagi körülményeket szimulálja, itt a robotok kipróbálhatják ásókarmaikat, mászhatnak sziklát, vagy megpróbálkozhatnak végigmenni a majdnem egy méter mély homokgödörben. Hatalmas ventillátorokkal képesek homokvihart kavarni, és könnyen változtatható a világítás, hogy teszteljék a robotok vizuális képességeit.

A Littoral High Bay tengerpartján a jövő SEAL robotjai gyakorolják a part megközelítését. A medencét megtölthetik vízzel, sárral, homokkal, kavicsokkal és hullámgenerátorok változtathatják a szörfözők paradicsomává.

Fotó: www.kevinohashi.com

A Tropical High Bay üvegháza kimagaslik a komplexumból, otthont adva a Dél-ázsiai dzsungeleket szimbolizáló fák százainak és egy pataknak, ami egy kis tóba ömlik. Mire kifejlődik az erdő egy valódi esőerdő lesz. A tetőn lévő szórófejek a vékony párától az óránként 152 milliméternyi égszakadásig képesek nedvességet produkálni. A robotok itt aztán röpködhetnek, mászhatnak, sétálhatnak és úszhatnak, amit az üvegfalakon át kiválón meg lehet figyelni.

A Human System Interface Laboratory egy 25 méter széles nyílt terület, ami egy hajó fedélzetét szimbolizálja. A szobában rengeteg kamera van, amik akár 50 különböző tárgyat is figyelemmel tudnak kísérni és másodpercenként 1000 képkockás felvételt készíteni róluk. Ez a világ legnagyobb mozgásfelvevő környezete, lényegesen kifinomultabb, mint bármi Hollywoodban. A szoba egy részét el lehet árasztani akár 15 centiméternyi vízzel, hogy leteszteljék, miképpen viselkednek a robotrepülők a víz felett.

Emellett a laboratóriumnak van egy kültéri erdeje fákkal, sziklákkal és vízzel, valamint két "környezeti kamra" ahol -45-től +190 fokos hőmérséklet alatt tudják tesztelni a robotokat, valamint óriási nyomásnak lehet őket kitenni. A robottechnológia kutatói egyetértenek abban, hogy a labor egyedülálló a világon. Egyes kutatóközpontokban vannak ugyan kül- és beltéri pályák tesztelésre, de sehol nincs olyan terület, ahol a létező össze természeti körülményt szimulálni tudnák. Márpedig ezek elengedhetetlenek a sikeres teszteléshez. A tudósoknak új találmányaikkal nem kell majd beutazniuk a világot, hogy kipróbálják robotjaikat, ami szintén jelentős költségmegtakarítást eredményez. Persze a LASR várólistája már így is igen hosszú, nem lesz egyszerű helyet kapni. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.