Működő kézre vágyik a béna helyett

Levágatná kezét a nő, robotkart akar a helyére

13 évvel ezelőtt súlyos balesetet szenvedett egy brit nő, aminek következtében jobb kezét képtelen használni. Most amputáltatná, hogy robotkezet kapjon helyette.

2012.03.19 16:29ma.hu

A 35 éves Nicola Wilding 13 évvel ezelőtt egy súlyos baleset következtében olyan nyaki- és vállsérüléseket szenvedett, melyek következtében a teljes jobb karja lebénult. Bár az elmúlt évek során az elvégzett idegátültetések és a fizikoterápiás kezelések hatására a felkarja visszanyerte mozgáskészségét, alkarja és kézfeje továbbra is csak petyhüdten lóg. A nő most azt tervezi, hogy ha lehetséges, amputáltatná kezét, mert így teljesen hasznavehetetlen és csak útban van neki - írta a Telegraph című brit lap.

Wilding a bionikus kézben, a robotkar egy igen fejlett változatában látja egyetlen reményét arra, hogy normális életet élhessen és az olyan alapvető feladatokat is képes legyen segítség nélkül elvégezni, mint például a főzés vagy az öltözködés. A drasztikusnak hangzó elképzelésre egy tévéműsor inspirálta, amelyben egy osztrák férfiről látott dokumentumfilmet: ő is ilyen műkezet kapott a lebénult végtagja helyébe.

Fotó: YouTube


"Jó lenne, ha lenne más megoldás, de vajon van-e más lehetőségem, hogy működő kezem legyen, ami segít nekem a dolgokat megcsinálni? Ez a kezem halott. Nem fog meggyógyulni. Az idegek károsodása túlságosan súlyos volt. Csak útban van, felesleges. Ráültem, megégettem, rácsuktam az ajtót. Nem hiányozna" - magyarázta Wilding asszony.

Közben felsorolt néhány példát, hogy miket szeretne elvégezni a bionikus kézzel: megkenni vajjal egy pirítóst, bekötni a cipőfűzőt vagy megpucolni egy krumplit, ami most elképzelhetetlen számára, miközben minden mozdulattal a sérülést kockáztatja. A cél érdekében már fel is vette a kapcsolatot azzal az osztrák sebésszel, aki a tévében látott férfi műtétét is elvégezte.

Dr. Oskar Aszmann azonban felhívta a figyelmet, hogy kockázatai is vannak a beavatkozásnak. Nemcsak pokoli fájdalmakat kell kiállnia a nőnek az amputációt követően, de azzal is számolni kell, hogy ez a döntés visszavonhatatlan. "Ha egyszer eltávolítottuk a végtagot, többé nem lehet visszarakni" - magyarázta. Miután azonban beszélt Nicolával, nincs kétsége afelől, hogy lelkileg teljesen készen áll a műtétre.

Amennyiben a májusi vizsgálatok nem tárnak fel semmilyen akadályt, a nő egy olyan műkezet kaphat, melynek szenzorait az eredeti idegvégződésekhez kapcsolják, ennek köszönhetően teljesen úgy fog működni az új keze, mintha igazi lenne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.