Gránát roncsolta szét a végtagot

Amputálták kézfejét, de tovább dolgozhat a katona

Markovics Zita hadnagy közölte: több hónapig tartó rehabilitáció után tovább dolgozhat a debreceni Kossuth laktanyában az a katona, aki kézigránátdobó gyakorlaton sérült meg januárban.

2012.02.14 16:59MTI

Az 5. Bocskai István Lövészdandár kommunikációs tisztje emlékeztetett rá: a katona január 25-én, a hajdúhadházi Vay Ádám kiképzőbázis lőtéren kézigránátdobó gyakorlat közben balesetet szenvedett. A katonát a debreceni Kenézy kórházba szállították, és az orvosok az alkar alsó részétől amputálták a roncsolódott végtagot.
   
A katonát - akinek jelenleg a pszichikai és fizikai állapota jó, fájdalmai nincsenek - több hónapos rehabilitációs kezelésre a budapesti Honvédkórházba szállítják. A terápia után olyan művégtagot kap, amelynek segítségével - egy esetleges átképzést követően - további munkavégzésre lesz lehetősége a debreceni Kossuth laktanyában - tette hozzá.
   
Markovics Zita tájékoztatott arról is, hogy a Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központ veszélyesanyag-bevizsgáló laboratóriuma elvégezte az adott sorszámú 96M NF támadó kézigránát égőgyújtójának soron kívüli bevizsgálását. Emellett a Bocskai dandártól további 24 darab azonos sorozatú kézigránátot szállítottak be a laboratóriumba, ahol a szakemberek szerkezeti hibát, helytelen szerelésre utaló jelet vagy deformációt nem találtak - mondta. Hozzátette: a továbbiakban még 60 kézigránátot vizsgálnak át a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal Haditechnikai Intézetének lőkísérleti és vizsgálóállomásán.
   
Az 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló szakértői bizottság sem a gyakorlatot vezető parancsnok, sem az azt végrehajtó katona felelősségét nem állapította meg az ügyben. A dandár pszichológusa és a családtámogató részleg munkatársa a baleset bekövetkezése óta folyamatos segítséget nyújt a sérültnek és családjának - közölte a kommunikációs tiszt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.