Fut, mint egy gepárd

"Hipersebességbe" kapcsolt a négylábú robot

Nevéhez illő teljesítményt nyújtott a Gepárdnak becézett négylábú robot hétfőn, amikor egy massachusettsi laboratórium futópadján beállította a lábon járó robotok földi sebességrekordját.

2012.03.06 09:17MTI

A fejlesztők szerint Gepárd (Cheetah) 30 kilométer/órás sebességgel futott.

A robotot a Boston Dynamics elnevezésű cég mérnökei fejlesztették ki a Defense Advanced Research Projects Agency nevű katonai kutatószervezet támogatásával. A program célja, hogy a robotika tudományában elméleti és kísérleti haladást érjenek el.

Gepárd egy 1989-ben felállított sebességrekordot döntött meg, amelyet egy kétlábú robot állított be a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) alig több mint 21 kilométer/órás sebességgel. Mint Alfred Rizzi, a Boston Dynamics vezető robotikai kutatója elmondta, céljuk az, hogy a Gepárd még ennél is jóval gyorsabban fusson, ráadásul kint a szabadban is.

"Úgy terveztük meg a futópadot, hogy akár 80 kilométer/óra fölé is mehessünk, de arra készülünk, hogy levesszük a padról és terepre visszük ki, amint lehetséges. Valóban meg akarjuk ismerni a gyorsan mozgó robotok lehetőségeinek határát" - tudatta közleményében Rizzi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.