Jégfalba fagyva találták meg a fiatal mamutot

Vadászok mészárolták le Jukát

Vadászok mészárolták le Jukát, a fiatal gyapjas mamutot (Mammuthus primigenius), amelynek tetemét egy jégfalba fagyva találták Jakutföldön, a Laptyev-tenger partján; viszonylagos épségben fennmaradt földi maradványainak vizsgálatát most fejezték be orosz és amerikai tudósok.

2012.04.05 05:59MTI

Bár a radiokarbonos vizsgálatok eredményeire még várni kell, a tudósok meggyőződése szerint Juka tízezer éve, vagy még régebben pusztult el. A fogazat és az agyarak alapján halálakor az állat két és fél éves lehetett. A tetem vizsgálata fényt derített arra is, hogy a mamutot küzdelmes élete során mind a barlangi oroszlán (Panthera leo spelaea), mind az ember megtámadta. Ragadozótól származnak Juka oldalán a behegedt karmolások, ahogy a be nem gyógyult sebek a törzsön és a harapásnyomok a mamut farkán, amelyeket az állat a halála előtt szerzett. A paleontológusok felfedezték, hogy eltörött az ormányos egyik hátsó lába is - olvasható a Discovery News hírportálon.
   
"A jelek szerint a barlangi oroszlán(ok) által üldözött Juka elesett, és eltört a lába, ekkor léptek a színre a vadászok, akik végeztek a mamuttal" - magyarázta Daniel Fisher professzor, a Michigani Egyetem paleontológiai múzeumának igazgatója, aki az állat irháján "bizarr sérülések" sokaságát fedezte fel, beleértve a koponyától a hát közepéig tartó hosszú egyenes vágást.
   
"Leginkább a mamut hája és a nagy csontok érdekelték a vadászokat" - mutatott rá az amerikai paleontológus. A mamut koponyáját, gerincét, bordáit és medencéjét ugyanis eltávolították. A koponyát és medencét a közelben fedezték fel, a gerinc jelentős része és a bordák háromnegyede azonban hiányzik. A vadászok elvitték a belső szerveket, kikanyarítottak néhány jókora darabot a combokból, ugyanakkor érintetlen a lábszár és a törzs izomzata.
   
"Ez az első viszonylag ép, lágyrészekkel együtt fennmaradt mamuttetem, amelyen láthatók az emberi ténykedés nyomai" - hangsúlyozta Daniel Fisher.
   
Ami megmaradt Jukából, azt a közelben rejtették el a vadászok, akik soha nem tértek vissza a zsákmány többi részéért.
   
A lelet érdekessége a gyapjas mamut szőrzete, amely Juka esetében vörösesszőke. 2006-ban vetették fel a tudósok DNS-vizsgálatok alapján, hogy a mamutok szőrzete a feltételezettnél világosabb lehetett, de Juka szolgáltatta az első bizonyítékot az elmélet alátámasztására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.