Túl nagyok és súlyosak voltak

Vízben éltek a hatalmas dinoszauruszok?

Brian J. Ford, a Cambridge-i Egyetem professzora úgy véli: a dinoszauruszok túl nagyok és súlyosak voltak a szárazföldi léthez, így nagy valószínűséggel vízben élhettek, vagy legalábbis ott tölthették idejük java részét.

2012.04.04 23:46MTI

Mint kifejtette, az olyan nagytestű dinoszauruszokat, mint amilyen a Tyrnnosaurus rex és társai voltak, általában portyázás közben ábrázolják. Az őshüllőket száraz, sivatagos területen láttatják, amint fejüket leszegve, farkukat az égnek emelve kutatnak zsákmány után.
   
Ford, aki harminc éve dolgozik elméletén, arra a megállapításra jutott, hogy a több tonnás testsúlyú dinoszauruszok számára nem lett volna "gazdaságos" a szárazföldi élet. "A hatalmas farok cipelése önmagában az anyagcsere során keletkezett energia negyedét emésztette volna fel" - mutatott rá, hozzátéve, hogy a nagy farok egyébként is a vízi életmód egyik sajátja, hiszen úszás közben óriási segítséget jelent
   
A professzor szerint elmélete arra is magyarázatot ad, hogy a dinoszauruszok lábnyomai miért olyan sekélyek, mint például az emberé, holott az őshüllők testsúlya alapján egészen más volna várható. Ennek csak egy oka lehetett: a fennmaradt lábnyomok sekély vízben keletkezhettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.