Túl drágák, de eredménytelenek

Luxuslakosztályt kapnak a kísérleti egerek

Jobb körülményekkel akarnak jobb eredményeket elérni.

2012.03.31 16:30Konrád - ma.hu

Tudósok úgy gondolják, ha a kísérleti egerek számára kényelmesebb otthont biztosítanak laborjaikban, az nem csak javítja a rágcsálók közérzetét, de hasonlatosabbá teszi őket az emberekhez. Az ötlet alapját az szolgáltatja, hogy a laborok hőmérséklete többnyire hűvös, aminek következményeképpen változás áll be az állatok fiziológiájában. Ez lehet az egyik oka, hogy tízből kilenc készítmény kiválóan működik az egereken, de később hatástalannak bizonyul az embereknél.

„Nem tesztelhetünk olyan állatokon, amik hidegnek vannak kitéve, mert megemelkedett anyagcserével reagálnak” - mondta el Joseph Garner a Stanford egyetemről. “Ez megváltoztatja a fiziológiájukat, például, hogy milyen gyorsan bontja le a májuk a különböző szereket, ami miatt más eredményt kapunk az egereknél és az embereknél.” A megoldás egyszerűnek tűnik: adjunk az egereknek építőanyagokat.

A világ laboratóriumaiban több százmillió egér lakik Garner szerint. Az egerek 30-32 fok körüli hőmérsékleten érzik a legjobban magukat, de például az amerikai kutató laborokban lényegesen hűvösebb van, mindössze 20-24 fok. A hideg hatására csökken az egerek kezelhetetlen agresszivitása és a nőstények tejtermelő képessége is jobb ilyen körülmények között.

Ugyanakkor, ha még hűvösebb a lakhelyük (18-20 fok) az egerek immunrendszerében változás állhat be, és lassabban növekednek. Tehát a hőmérséklet befolyásolja az egerek szervezetét, és ez kihat a kutatások eredményeire.

Garner csapata elvégzett egy kísérletet: két ketrecet állítottak fel, amit egy műanyag cső kötött össze. A hűvösebb ketrecben 20 fokos volt a hőmérséklet és papír fecniket helyeztek el benne, hogy az egerek fészket készíthessenek belőle. A melegebbikben 20-35 fok közötti volt a hőmérséklet és nem volt építkezésre alkalmas anyag.

Az eredmények csak kicsi eltérést mutattak. Egyik egér sem preferálta a hűvösebb ketrecet, és ha tehette, átköltözött a melegebbikbe, vagy fészket épített. Minél több papír volt, amiből lakberendezkedhettek, az egerek annál inkább hajlandóak voltak elviselni a hidegebb környezetet. Időnként hosszú órák kitartó munkájával a papírokat egyszerűen átcipelték a melegebb ketrecbe, és ott raktak fészket maguknak.

Ez talán rámutat a hőmérsékleten kívül egy másik okra is, amiért a rágcsálók fészket raknak. A fészek képes lehet olyan komfortérzetet biztosítani, mint egy vastag takaró, ami alá télen szeretünk bebújni. Ez biztonságérzetet ad az egérnek és csökkenti a stressz szintjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.