Hatásosnak bizonyult

Az egereknél már nem gond az ebola

Egereknél hatásosnak bizonyult egy Ebola elleni vakcina, melyet amerikai kutatók fejlesztettek ki.

2011.12.06 14:07MTI

Kifejlesztői szerint ez az első olyan Ebola-vakcina, amely hosszú távon életképes marad, ezért sikeresen raktározható.

Az eddig kifejlesztett minden vakcina-jelölttel az volt a gond, hogy a tárolás során károsodott a benne lévő legyengített vírus, így a szer elveszítette hatékonyságát. Az új vakcina azonban legyengített kórokozó helyett szintetikus vírusfehérjét tartalmaz, amely képes az Ebola vírus felismerésére és jóval stabilabb is elődeinél.

A vakcina a beoltott egerek 80 százalékát megvédte a vírus halálos törzsétől és szárítva, fagyasztva tárolható - mondta el Charles Arntzen biotechnológus, aki az Arizonai Állami Egyetemen a fejlesztők között volt.

Az 1976-ban azonosított Ebola magas lázzal, kiterjedt külső és belső vérzéssel jár együtt, ellenszere egyelőre nincs. A vírustörzsektől függően az esetek 90 százalékában halálos.

Az Ebola ellen jelenleg nem áll rendelkezésre vakcina, a betegség közeli kontaktus révén emberről emberre terjed.

A kórokozó, amely tucatnyi járványt okozott Afrika-szerte, egyaránt veszélyes emberre és más főemlősökre is, emellett biológiai fegyverként is számon tartják. A tanulmányt az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) tették közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.