Egy internetes szavazás eredménye döntött

Az egerészölyv lesz az év madara 2012-ben

Az egerészölyv lett a 2012-es év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása alapján.

2011.05.11 20:29MTI

A szavazásra több mint tizenegyezer voks érkezett, második helyen a feketerigó végzett, harmadikon pedig a vörös vércse.
   
A következő évben a szavazás eredményeképpen az egerészölyv védelmével foglalkozik majd kiemelten az MME. Az egyesület közleménye szerint a madárfaj győzelméhez vélhetően a védett madarak, köztük a ragadozók lőhetővé tételével kapcsolatban felmerült vadászati kezdeményezések is hozzájárultak.
   
Az egerészölyv Magyarország leggyakoribb ragadozó madara, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul. Populációjára jelenleg a középfeszültségű elektromos oszlopokon elszenvedett áramütés és a közelmúltban elharapódzott mérgezési hullám jelentik a legnagyobb veszélyt. Az elmúlt években ölyvek ezrei pusztultak el így.
  
További veszélyforrást jelenthet a faj állománystabilitására nézve az a téves információkon alapuló törekvés, amely az ölyvek "túlszaporodására" és "károkozására" hivatkozva újra vadászhatóvá kívánja tenni a madarat - írja az MME.
   
Az egerészölyv védelmét megcélzó kampány januárban indul, a következő hónapok a szakmai és kommunikációs anyagok előkészítésével telnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.