Szívósak a német rágcsálók

Méreggel szemben ellenálló egerekre bukkantak

Sokak rémálma vált valóra: rágcsálóméreggel szemben ellenálló egereket találtak Németországban.

2011.07.23 18:17MTI

Az állatok egy vesztfáliai pékségben bukkantak fel: a rágcsálóirtók hiába próbálták elpusztítani őket a warfarin nevű méreggel. A szert, amelyet eredetileg vérhígítóként használtak, az 1950-es évek óta egerek és patkányok ellen is bevetik.

Német és amerikai kutatók a houstoni Rice Egyetem munkatársának, Michael Kohnnak a vezetésével megvizsgálták az egereket, és megállapították, hogy egy bizonyos gén megváltozásának következtében az állatok immunisak a warfarinnal szemben. Génjeik pedig bizonyos mértékben azonosak az algériai egér génállományával. Ez az állat Németországban egyáltalán nem fordul elő.

A kutatók szerint az algériai egerek génjeiben mutáció ment végbe. Az életüket a sivatagban töltő állatok valószínűleg hozzászoktak a K-vitaminban szegény táplálkozáshoz. Ez tette őket ellenállóvá a warfarin hatóanyagával szemben, a K-vitamin ugyanis a véralvadásért lenne felelős a szervezetben.

A házi és az algériai egér valószínűleg a gabona vagy más élelmiszerek szállításával találkozott, így kerülhetett az új egérfaj is Vesztfáliába.

A modellszámítások szerint a génváltozás tíz-húsz éve alakulhatott ki, tehát a rágcsálóirtó szer feltalálása után.

A kutatás eredményeit összegző tanulmányt a Current Biology című szaklap online kiadásában mutatták be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.