Elharapóztak a rágcsálók

Nyúlirtást terveznek a pingvinek szigetén

A macskák után a nyulak kiirtását tervezik az Antarktisz közeli Macquarie-szigeten. A 19. században betelepített rágcsálók ugyanis a világörökséghez tartozó sziget létét fenyegetik.

2009.12.20 20:58National Geographic

Az Ausztrália és az Antarktisz között nagyjából félúton találhat Macquarie-szigeten annyira elszaporodtak a 19. században betelepített nyulak, hogy végveszélybe sodorták az egész sziget ökoszisztémáját. Az ausztrál kormány a világörökséghez tartozó sziget védelme érdekében jóvá hagyta a rágcsálók teljes kiirtására vonatkozó terveket.

A jövő májusban esedékes irtóhadjáratra 12 vadászt és 11 vadászkutyát küldenek a Tasmániától 1500 kilométerre délkeletre fekvő, alig 5 kilométer széles és 34 kilométer hosszú szigetre.

Ez lesz a világ legnagyobb szabású, a Déli-sarkvidékhez közeli pusztító kampány, amelynek során mintegy 60–100 ezer nyúltól próbálják megtisztítani a szigetet. A 24 millió ausztrál dollárba (4,1 milliárd forintba) kerülő akció részeként többek között 300 tonna mérgezett csalétket is szétszórnak a szigeten. Az ottani téli hónapokban kezdődő vadászatra hat angol springer spánielt képeztek ki, amelyek a nyulakat felkutatják, a tengeri madarakat, köztük a pingvineket azonban figyelmen kívül hagyják. Két kutyát már teszteltek a szigeten, akik számára a problémát mindössze az jelentette, hogy a sok nyúl miatt nem tudták eldönteni, melyik rágcsálót kövessék. A nyulakat 1878-ban élelmezési céllal fókavadászok honosították meg a szigeten.

Száz évvel később már olyan rengetegen voltak, hogy végveszélybe került miattuk a növényvilág. Az ausztrál hatóságok ezért akkor halálos vírust terjesztő tetveket vetettek be ellenük. A 130 ezres állomány az 1980-as évek közepére 20 ezer alá csökkent, azonban a korábban főként nyulakkal táplálkozó macskák – amelyeket természetesen szintén az ember hurcolt be a szigetre – megfogyatkozott eredeti prédájuk következtében rászoktak az őshonos tengeri madarakra.

1985-ben ezért macskairtó hadjárat indult. Az utolsó példány 2000-ben pusztult el, a nyulak azonban megint elszaporodtak, és újra hatalmas pusztítást vittek végbe a szigeten, a királypingvinek legfontosabb költőhelyén, amely 1997 óta szerepel a természeti világörökségek listáján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.