Egyre rövidebbek a korcsolyaszezonok

Veszélyben a szabadtéri jéghoki Kanadában

A melegedő téli időszakok miatt egyre rövidebbek a szabadtéri korcsolyaszezonok Kanadában: a szakemberek szerint az ország déli részén a következő évtizedekben teljesen eltűnhetnek a természetes jégpályák, egyre kevesebb teret engedve a fiatal tehetségeknek a szabadban való gyakorlásra.

2012.03.06 19:59MTI

A szokatlanul meleg idei tél miatt az Ottawában működő 7,8 kilométeres Rideau Canal nevű szabadtéri korcsolyapálya az egyik legrosszabb szezonját zárta az elmúlt 42 évet tekintve: mindössze 28 napig üzemelt. A dél-kanadai Winnipeg városában pedig a természetes jégpályák mintegy fele ki sem nyitott a télen, mivel az Assiniboine folyó nem fagyott be rendesen.
   
Az Environmental Research Letters című folyóiratban közölt tanulmány szerint a helyzet csak súlyosbodni fog a jövőben. A montreali Concordia és McGill Egyetemek szakemberei szerint az elmúlt fél évszázadban "jelentősen csökkent a szabadtéri korcsolyaidények hossza" az ország számos területén. A kutatók meteorológiai adatok alapján számították ki az egyes szezonok kezdődátumát és hosszát, majd megnézték, hogy az 1950-es évek óta miként változtak azok a globális felmelegedés figyelembevételével.
   
A kutatók számításai szerint, ha a nappali hőmérséklet nem haladja meg a mínusz öt Celsius-fokot három napon át, akkor már elegendő jégréteg képződik a szabadtéri pályákon a szezon hivatalos megnyitásához. Száznegyvenkét meteorológiai állomás adatai alapján a kanadai prérin és az ország délnyugati régiójában csökkent leginkább a korcsolyaidények hossza.
   
Szakértői előrejelzések szerint a következő néhány évtizedben az ország legnyugatibb részén elterülő Brit-Columbia és a délnyugat-kanadai Alberta tartományokban teljesen el fognak tűnni a szabadtéri jégpályák. "Ahogy egyre közeledünk majd a század közepe felé, úgy az ország déli felének nagy részén már nem lesznek olyan napok, amelyek elég hidegek lesznek egy szabadtéri pálya befagyásához" - mondta a kutatók egyike.
   
Mint hozzátette: a Calgaryhoz, Montrealhoz és Torontóhoz hasonló városok a jövőben kénytelenek lesznek mesterségesen befagyasztani szabadtéri pályáikat.
   
A tanulmány emlékeztetett arra, hogy annak idején - a legtöbb kanadaihoz hasonlóan - a hokilegenda Wayne Gretzky is a hátsó kertjükben lévő szabadtéri pályán kezdett el korcsolyázni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.