Pókselyemszálból készítették

300 nőstény kellett a hegedűhúrokhoz

Pókselyemszálak ezreiből fonták meg egy hegedű húrozatát japán kutatók.

2012.03.05 19:15MTI

Leírások szerint a húroknak "lágy és mély hangszínük van", hasonló a hagyományos, bélből vagy acélból készült húrokéhoz. Mindez a húrok sodrásának egyedi módjából eredhet, amely olyan térszerkezetet hoz létre, ahol gyakorlatilag nem marad kitöltetlen hely a szálak között.

A különleges húrok anyagszerkezetének leírását a Physical Review Letters című szakfolyóirat hamarosan megjelenő számában ismertetik a szerzők.

Oszaki Sigejosi, a japán Nara Orvosegyetem munkatársa évek óta kutatja a pókselyem mechanikai tulajdonságait. A hegedűhúrokhoz 300 nőstény arany hálószövő pók (Nephila maculata) szolgáltatta a selyemszálakat. Egy-egy húrhoz 3-5 ezer selyemszálat sodortak össze; a kötegbe fogott szálakat egy adott irányban sodorták meg, majd három ilyen köteg összefonásából készült el a húr.

A pókselyemhúrokat több hegedűművész is tesztelte, Oszaki szerint mindannyian dicsérték különleges hangszínüket. "A hegedűhúr a pókselyem új, gyakorlati alkalmazása, amely többletértéket ad a terméknek, jellegzetes hangszínt kínál a hegedűsöknek és a zenét kedvelőknek egyaránt" - tette hozzá az anyagtudós.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.