Öt évig gyűjtötték a ritka alapanyagot

Egymillió pók szőtte az aranyselymet: íme, a világ legdrágább ruhája!

Több millió példányra volt szükség abból a különleges pókfajtából, amelynek potrohából a legfinomabb selyem készítéséhez szükséges anyagot lehet kinyerni, no meg öt év kitartó gyűjtőmunkára.

2012.01.25 14:35ma.hu / MTI

Szerdától állítják ki a londoni Viktória és Albert Múzeumban azt a különleges és a maga nemében egyedülálló, aranyszínű tunikát, amelyet az úgynevezett aranypók selyemfonalából szőttek, pókok millióinak "segítségével". Az alapanyagot mintegy 80 ember gyűjtötte kitartóan egy madagaszkári üzemben öt éven keresztül, mire összeállt a ritkaságszámba menő ruhadarab.

A selyemruha négy méter hosszú és tartozik hozzá egy ugyanolyan anyagú sál is. Elkészítése hagyományos módszerekkel történt, az évekig Afrika partjainál fekvő szigetországban élő brit Simon Peers és amerikai Nicholas Godley 19. századi illusztrációk alapján elevenítette fel a kézművesség eme ritka formáját. Legutóbb a 19. század végén készítettek ilyen módszerrel ruhát, amit aztán a párizsi világkiállításon mutattak be, de az ma már nem létezik.

Fotó: John Brown


A speciálisan kiképzett munkások többnyire hajnalban gyűjtötték össze az aranypók nőstényeitől a selymet, egyszerre 24-et tudtak "lefejni", majd az anyagot fonallá fonták. A munka sebességét jól mutatja az az adat, hogy 80 grammnyi selyem termeléséhez átlagosan 23 ezer pókra volt szükség. Az így készült anyag egyébként erősebb és ellenállóbb, mint a kevlár, miközben rendkívül rugalmas is, ugyanakkor sokkal kevésbé hajlékony.

Az aranyruhát június 5-ig lehet megnézni London egyik legnagyobbnak számító múzeumában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.