Egyértelmű javulás

Majmoknál hatásos a Parkinson-kór őssejtes terápiája

Határozott javulást mutattak azok a Parkinson-kórban szenvedő majmok, amelyeket humán embrionális őssejtekkel kezeltek japán kutatók a világ első ilyen jellegű kísérletében.

2012.02.22 21:56MTI

A kutatócsoport négy főemlős agyába juttatott embrionális őssejteket egy évvel ezelőtt. Valamennyi majom megjelenítette már előtte a betegség jellegzetes tüneteit, végtagjaik remegtek, testmozgásukat képtelenek voltak kontrollálni.

Mint Takahasi Dzsun, a Kiotói Egyetem professzora elmondta, az állatok motoros kontrollja az őssejtes kezelés után körülbelül három hónappal kezdett javulni, hat hónap elteltével pedig már sétáltak ketrecükben.

"Egyértelmű javulást állapítottunk meg mozgásukban" - összegezte eredményüket a kutató.

A Parkinson-kór neurodegeneratív betegség, amely a központi idegrendszert érinti, remegést és a motoros funkciók zavarát okozza. Főként az ötven év felettieket veszélyezteti, de fiatalabb embereket is sújthat. Michael J. Fox amerikai-kanadai színészt például 30 éves korában diagnosztizálták Parkinsonnal.

Ennél a betegségnél folyamatosan csökken az agyban egy kulcsfontosságú ingerületátvivő molekula, a dopamin termelődése; jelenleg nincs gyógymódja. A mostani kutatásban úgy találták, hogy a beültetés idejéig az őssejtek 35 százaléka alakult át dopamint termelő idegsejtté, ezek 10 százaléka még a transzplantációt követő egy év elteltével is életben van.

Takahasi hozzátette, hogy a terápia hatékonyságát növelni szeretnék, a céljuk az, hogy a dopamint termelő idegsejtek 70 százaléka életben maradjon. E mellett a kezelés kulcskérdése, hogy képesek lesznek-e megelőzni a tumorok kialakulását az őssejtekből.

A mostani japán tanulmány embriókból származó (embrionális) őssejtekkel zajlott, ám a későbbiekben - az etikai vitákat megelőzendő - felnőtt bőrsejtekből kiindulva, indukált pluripotens őssejtekkel (iPS) folytatnák le a humán klinikai próbákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.