A Tai Chival enyhíthetők a Parkinson tünetei

Óvatos, lassú mozdulatokkal a remegő végtagok ellen

A Parkinson-kórosok gyakran szenvednek remegő végtagjaik és az izommerevség miatt, amely a mozgásukat jelentősen megnehezíti. Kutatók most felfedezték, hogy az ősi kínai harcművészet, a Tai Chi segíthet nekik megtartani egyensúlyukat és képességüket a járásra.

2012.02.13 14:25ma.hu

Meglepően eredményes a Tai Chi a Parkinson-kóros betegek tüneteinek enyhítésében.

Egy oregoni kutatóintézet közel 200 pácienst kért meg arra, vegyenek részt heti kétszer egy 60 perces tai chi foglalkozáson, állóképesség-fejlesztő tréningen vagy nyújtó-tréningen. Majd összevetették az eredményeket

Azok, akik a Tai Chi-csoportban voltak, túlteljesítették a többieket az állóképességi, valamint a nyújtási teszteken is. A Tai Chizók a nyújtást gyakorlókhoz hasonlóan kevesebb esést tapasztaltak, és majdnem ugyanannyit, mint az állóképességet gyakorlók.

Fuzhong Li tanulmányvezető elmondta: az eredmények azt sugallják, hogy a Tai Chi mérsékelt illetve közepes nehézségű gyakorlatai jelentős pozitívummal járnak és a jelenlegi terápiák részét kellene képezniük.

Az egyensúly-érzékelésben, a testtartásban bekövetkezett, előnyös változások hangsúlyozzák a Tai Chiban rejlő lehetőségeket.

A régi kínai módszer a helyes, mély légzésre és a relaxációs technikákra helyezi a hangsúlyt, a lélek megnyugtatását kombinálja a lassú, óvatos mozdulatokkal.

A konfuciánus és buddhista filozófia az alapja, a két ellentétes erő - yin és yang -, melyek szabályozzák az egészséget. Betegségek esetén felborul az egyensúlyuk, de a Tai Chival korrigálni lehet, amely a belső energiát az egész testben áramoltatja.

2011-ben hong kongi kutatók felfedezték, hogy a Tai Chi segített idősebb pácienseknek elkerülni a veszélyes eleséseket.

A Parkinson-kór degeneratív idegrendszeri betegség.Tünetei általában 50 éves kor felett jelentkeznek.

A beteget remegés, izommerevség gyötri, gyakran elveszíti egyensúlyát. A kór nem rövidíti meg a beteg életét, ám ismert gyógymódja a betegségnek nincs, a folyamatát lassítani, a tüneteket enyhíteni lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.