Órákra is csökkenti a tüneteket

Alkohol segíthet a remegésben szenvedőknek?

A parfümökben levő egyik összetevő lehet a remegés kezelésének egyik új módszere - a probléma 25 emberből egyet érint 40 éves kor felett.

2012.01.03 13:05ma.hu

A tremor vagy kézremegés akaratlan és ritmusos mozgás - az izmok ismétlődő összehúzódása és elernyedése váltja ki. Nem számít önálló betegségnek, más betegségek vagy állapotok tünete. Mégis, sokak mindennapjait keseríti meg.

Egy agyi rendellenesség, mely a remegés frekvenciája, azaz a tremor szerint lassú, közepesen gyors vagy gyors lehet. Mozgás közben jelentkezik, nyugalomban kevésbé.

Legtöbb esetben a kezet és a karokat érinti, de akár a fej, az arc és a láb is érintett lehet.

Most úgy tűnik, kutatók egy új lehetőséget fedeztek fel a probléma kezelésére. Az oktanol nevű színtelen folyadék, melyet a mesterséges aromák, például illatok készítéséhez használnak, az alkohol egy formája.

A szakemberek azután kezdték hatását tanulmányozni a remegés tekintetében, amikor felfedezték, hogy a remegés tünetei enyhülnek, ha az abban szenvedők alkoholt isznak.

Olyan alkoholra van szükség, amely nem okoz az alkoholos italokhoz hasonló rombolást a szervezetben.

A remegés vagy tremor bármely életkorban jelentkezhet, de 40 éves kor felett gyakoribb. Az esetek felében a családban már előfordult, vagyis egy hibás gén lehet a felelős érte. Bizonyos esetekben a tünetekhez pajzsmirigy túlműködés kapcsolódik.

A legtöbb érintettnél a remegés a korral súlyosbodik, és stresszes helyzetekben rosszabb. Nincs rá gyógyír. Néhány kezelés létezik, de mellékhatásaik miatt nem népszerűek.

Ritka esetekben elektródákat ültetnek az agyba, ez a mély agyi stimuláció, mellyel a túlzott remegést enyhítik.

Amerikai kutatók szerint a páciensek 80 százalékánál remegés-csökkenést okoz az alkoholfogyasztás. Az oktanol a korábbi vizsgálatok szerint hatékony a tünetek csökkentésében, akár órákon át is hat.

Egy minneapolisi tanulmány rámutatott, hogy azok a betegek, akiknek egy milligramm oktanolt adtak per kilogramm, jelentős csökkenést mutatott a remegésük 90 percen át.

Egy másik amerikai tanulmány ugyancsak azt bizonyította, hogy a tremorban szenvedők, akik oktanolt kaptak, kevesebb tünetet produkáltak, mint akiknek csak placebót adtak.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy míg az alkohol tompítja a remegést, ha túlságosan nagy adagot fogyasztunk belőle, ki is válthatja azt.

"A túlzott remegés jelentős szenvedést és szégyent okoz az abban szenvedőnek - mondta el Dr. Nicholas Silver, a liverpool-i Walton neurológiai és idegsebészeti központ neurológusa. - Számos beteg érzékeli az alkoholfogyasztás előnyeit, ugyanakkor hajlamosak a még biztonságos határt túllépni, amely a sejteket már károsítja és visszafordíthatatlan idegrendszeri problémákat okoz. Így kialakult az igény és nagy az érdeklődés egy biztonságos és nem kábító hatású alternatívára."

A kutatók ugyanakkor azt is vizsgálják, hogy a hideg pakolásnak mennyire van csökkentő hatása a remegésre. Az amerikai Mayo klinika kutatói arra kérték a pácienseket, tartsák a karjukon 10 percig a hideg borogatást.

Az egyik csoport 15 fokos csomagot, a másik 30 fokosat kapott. Majd tesztelték a 20 embert, és 24 órával a kezelés után szintén vizsgálták állapotukat. A hideg víznek kitettség szintén mérsékelte a tüneteket.

Egy feltételezés szerint a hideg lassítja az izomműködést, átmenetileg csökkentve a remegés gyakoriságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.