Nem biztonságos szexhez vezet az italozás

Alkohol miatt mennek bele - életre szóló betegség a vége

Felmerül a kérdés, hogyan lehet még mindig sok a HIV-fertőzött ember, a széleskörű tájékoztatás ellenére? A kulcs az ital hatása, a túlságosan sok alkohol ugyanis nem biztonságos szexhez vezet.

2011.12.13 14:25ma.hu

A nem biztonságos szex a leggyakoribb oka a HIV-fertőzésnek - a HIV/AIDS kialakulásának megelőzése az egészségügy egyik legnagyobb feladata.

Az alkoholt régóta szorosan kötik a kutatók a HIV előfordulásához. Az azonban eddig nem volt egyértelmű, hogy a nem biztonságos szexhez kapcsolódó alkoholfogyasztás vezetett ténylegesen a HIV-fertőzéshez, vagy bizonyos személyiségjegyek - mint például a kockázatos viselkedés - vezettek mind az alkoholfogyasztáshoz, mind a nem biztonságos szexhez.

Egy, a kanadai Jurgen Rehm kutató vezette tanulmány ezt az ok-okozati összefüggést vizsgálta. Az Ontariói függőség és mentális egészség központ vezetője elmondta, munkatársaival 12 kísérletet végzett.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az alkoholfogyasztás befolyásolja a döntéshozatalt, és a hatást fokozza az elfogyasztott alkohol mennyisége. Minél többet ittak a résztvevők, annál inkább mentek be a védekezés nélküli szexbe.

Minden 0,1 milligramm milliliterenként növeli a vér alkoholszintjét, és 5 százalékos növekedésnél nő a résztvevők hajlandósága, hogy belemenjenek a nem biztonságos szeretkezésbe.

"Az alkohol okozati hatást gyakorol arra, hogy valaki igent mondjon a szexre biztonságos védekezés nélkül, ezért a megelőzéshez ezt a tényt is figyelembe kell venni. Mindez megmagyarázza, hogy a széleskörű tájákoztatás és tudás ellenére miért mennek bele ilyen rizikós helyzetekbe az emberek - az alkohol befolyásolja a döntési folyamatokat
" - mondta el Jurgen Rehm.

A tanulmányt az Addiction című lap közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.