Megoldás lehet a túl sok ivás ellen?

Alkoholisták ellen - szól a telefon, ha sokat iszol!

Miközben az sms-ezés igen veszélyes lehet, hiszen nagyfokú figyelem-elterelő, az egészséget és a biztonságot is szolgálhatja, ha például ivásról van szó - állapította meg egy új tanulmány.

2011.12.16 14:25ma.hu

Számos baleset származik abból, hogy a fiatalok sms-t fogadnak vagy írnak, és ez egy adott helyzetben eltereli a figyelmüket - ne adj' Isten a volán mögött. Ugyanakkor biztonságot adó szerkezetként is működhet a készülék.

Egy új tanulmányba 15, jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztó fiatalt vontak be a kutatók, akik heti rendszerességgel küldtek és kaptak sms-üzeneteket alkohol-fogyasztásukról - 12 hét elteltével kevesebb szeszes ital megivásáról számoltak be.

Összehasonlításképpen a másik csoport - mely ugyancsak 18-24 év közötti fiatalokból állt -, akik küldtek, de nem kaptak sms-eket, valamint a kontroll csoport, aki sem nem küldött, sem nem kapott szövegeket, nem mutatott változást az alkoholfogyasztás mennyiségét illetően.

Bár még szükségesek további vizsgálatok, a kutatók szerint ígéretes megoldásnak tűnik az sms-program az italozás problémájának csökkentésére, akárcsak más veszélyes és egészségtelen viselkedés esetében.

Brian Suffoletto tanulmányvezető a Pittsburghi egyetemről elmondta: mindezt valahogy úgy lehetne megfogalmazni, mintha eddig a páciensek az utas ülésben foglaltak volna helyet, most pedig ők válnának saját egészségük javításának vezetőivé.

Suffoletto és kollégái arra kérték a korábban alkoholfogyasztásuk miatt a sürgősségin kikötött fiatalokat, hogy küldjenek sms-eket hetente, amelyben leírják, mennyit és mit ittak.

Attól függően, mekkora volt a mennyiség, kaptak visszajelzéseket
- például "Csak így tovább, ez a helyes mennyiség", vagy megrótták őket, amiért a normális határt túllépték és következő héten ezért csökkenteniük kell a mennyiséget.

A legtöbben megfogadták a tanácsokat. A tanulmány utolsó hónapjában az sms-ezők 3,4 nappal kevesebb alkalommal fogyasztottak alkoholt, ellentétben azzal, amennyit ittak a tanulmány kezdetekor. És amikor ittak, két itallal fogyasztottak kevesebbet, mint korábban. (A "túl sok ivást" a 24 óra alatt 5 vagy ennél több ital elfogyasztása jelentette).

A stratégia segítségével a résztvevők könnyebben ellenőrizték magukat és rövidtávú célokat tűztek ki maguk elé. Sms-eikre pedig azonnali reakciót kaptak, amely elítélte vagy támogatta magatartásukat és erősítette a pozitív viselkedést.

Az anonimitás - a páciensek számot kaptak, nem nevet - még inkább megkönnyítette a dolgok működését, elsősorban az őszinteséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.