Megvan az oltóanyag?

Gyógyszer a Parkinson-kórra - Michael J. Fox kezében a kulcs?

Egy, a Parkinson-kór kezelésében használható oltóanyag kidolgozásában támogatja az Affiris AG bécsi vállalkozást a Michael J. Fox Alapítvány.

2011.10.13 22:37MTI

Összesen 1,5 millió dolláros támogatásról van szó - közölte az alapítvány és a bécsi vállalkozás.

Az Affitop PD01 nevű vakcina specifikusan az alfa-szinuklein nevű protein ellen hat - ennek az agyban történő felhalmozódását tartják felelősnek a Parkinson-kór fokozódásáért. Az oltóanyag a protein lebontását előmozdító antitestek termelését indítja be. Todd Sherer, az alapítvány vezetője elmondta, a PD01 vakcinát először klinikailag önkénteseken tesztelik. Bár a kutatás még tart, de nagy esély van arra, hogy a kifejlesztett anyag jelentős áttörést eredményez a Parkinson-kór elleni terápiában, a betegség megállításában.

A Michael J. Fox Alapítvány eddig 264 millió dollárral támogatott különböző kutatási projekteket.

A Parkinson-kór neurológiai betegség, amely a központi idegrendszert érinti, remegést és a motoros funkciók zavarát okozza. Főként az ötven év felettieket veszélyezteti, de a fiatalabbakat is sújthatja.

Michael J. Fox amerikai-kanadai színészt 30 éves korában diagnosztizálták Parkinsonnal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.