Virágzó "tömjén királyság" a Kr.e.-i 1. évezredben

Feltárult Sába királynőjének aranybányája?

Sába királynőjének aranybányáját találhatták meg brit régészek Etiópia északi hegyvidékén.

2012.02.15 07:43MTI

Az expedíciót, amely Louise Schofieldnek, a British Museum volt kurátorának vezetésével Tigré-tartományban, Geralta-fennsíkon végez ásatásokat, egy csaknem hétméter magas sztélé vezette nyomra, amelyre a Napot és a Hold sarlóját vésték.
   
A régészek a közelben Szabá (Sába) legfőbb istenségének, a Holdnak szentelt templom oszloptöredékeit  fedezték fel, a szentélyt egy ősi csatában aratott győzelem tiszteletére emelték. A közelben az expedíció megtalálta az ősi csatateret is.
   
Szabá (Sába) ókori keleti állam, Dél-Arábia Kr.e. 1. évezredben virágzó "tömjén királyságok" egyike. Gazdagsága forrása a Dél-Arábiát a Földközi-tenger medencéjével összekötő karavánutak ellenőrzése mellett az illatos mézgák, tömjén és mirha termesztése és exportja volt, ezekből drága balzsamok, füstölők, illatszerek és kozmetikumok készültek. Sába mitikus királynőjéről, látogatásáról Salamon királyhoz a Biblia mellett a Korán is említést tesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.