A leletek 1440 és 1469 között készültek

Azték kőtáblákat találtak Mexikóvárosban

Huszonhárom darab több mint 550 éves azték kőtáblára bukkantak régészek a mexikói fővárosban.

2012.02.14 22:30MTI

A 40-szer 50 centiméteres kőlapok 1440 és 1469 között készültek. A kőbe vésett képek Vitzilopocstlinak, a nap és a háború istenének születését ábrázolják. Ezen kívül kígyók, harcosok és egyéb díszítések láthatóak rajtuk.
   
Raul Barrera régész szerint a lelet azért bír nagy jelentőséggel, mert az azték birodalom fővárosában, Tenochtitlanban (a mai Mexikóvárosban) készítettek először ilyet.
   
A szürke és vörös köveket már 2011 végén megtalálták a mexikói katedrális közvetlen szomszédságában lévő Templo Mayor Museum bejáratánál. Később a tervek szerint üvegpadló alatt csodálhatják meg őket a látogatók - közölte a Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.