Teherautón érkezett a Seattle-be a leszálló egység

Egy amerikai repülési múzeumban landolt Charles Simonyi "űrkapszulája"

Egy amerikai repülési múzeumban "landolt" a leszálló egysége annak a Szojuz TMA-14 űrhajónak, amely 2009 márciusában a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szállította a magyar származású Charles Simonyit (Simonyi Károly).

2012.02.15 01:36MTI

Az orosz gyártmányú Szojuz TMA-14 űrkapszulája teherautón érkezett a Seattle-i Repülési Múzeum Charles Simonyiról elnevezett új űrkutatási galériájába. A háromtonnás kapszulát maga Simonyi vásárolta meg, és most kölcsönadta az intézménynek.
   
A magyar származású szoftverfejlesztő eddig kétszer látogatott el űrturistaként a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), mindkét alkalommal orosz Szojuz űrhajók fedélzetén. Simonyi az új galéria december 8-ai hivatalos megnyitóján és a kapszula ünnepélyes fogadásán is részt vett.
   
A háromfős legénység számára tervezett egység a valamivel több mint hétméteres űrhajó középső részét alkotja. Felülről az orbitális kabin csatlakozik hozzá, amely a személyzet pihenő- és munkahelye: itt található az étkező és az illemhely is. A leginkább óriáshangyára emlékeztető űrhajó harmadik részét pedig a műszaki egység alkotja - olvasható a West Seattle Herald internetes portálon.
   
Az űrutazás komoly dolog, a múzeum látogatói azonban valószínűleg nem tudják majd megállni, hogy ne mosolyogják meg a kapszula vészkijáratának használati utasítását "díszítő" figurák és nyers megfogalmazású angol, illetve orosz nyelvű feliratok látványát.
   
Simonyi 2009. március 26-án indult útnak a Szojuz TMA-14 fedélzetén Kazahsztánból - Gennady Padalka űrhajós és Michael Barratt asztronauta társaságában -, és két nappal később érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahonnan egy másik űrhajóval tért vissza a Földre.
   
Az űrállomáson kikötött Szojuz TMA-14 hét hónappal később érkezett vissza. Leszálló egysége landolását ejtőernyő és fékezőrakéták segítették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.