Veszélyezteti a vadállományt

Szaporodik a nádi farkas Veszprém megyében

A szomszédos országokból átvándorolt aranysakál veszélyezteti Veszprém megye apróvad- és őzállományát.

2012.02.14 23:47MTI

Hárshegyi Márk, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság vadászati és halászati osztály vezetője elmondta: a nádi farkasnak, vagy toportyánnak is nevezett aranysakál Sümeg térségében bukkant fel először, de az első példány pár hónap múltán eltűnt.
   
A nádi farkas folyamatos jelenléte Tótvázsony környékén kezdődött 2007-től: akkor egy párt regisztráltak, majd rövidesen egy egész populáció alakult ki és vette birtokba a környéket - idézte fel az osztályvezető.
   
Hozzátette: 2008-tól a megye többi területén is folyamatosan jelent meg az aranysakál, becsült létszámuk a múlt évben 15 vadászatra jogosult társaság jelzése alapján 50 volt.
   
A hazánkban korábban kipusztult, eltűnt ragadózó vad a dél-szláv háború hatására fokozatosan ismét megjelent az országban - folytatta Hárshegyi Márk.
   
Megjegyezte: Magyarországon az élőhelyi adottságok megfelelőek az aranysakálnak, mivel tápláléka a fácán, fogoly, nyúl, rágcsálók, élőhelye a nádasok, a bokros, elhanyagolt, műveletlen mezőgazdasági területek, mint például a felhagyott szőlők, legelők, szántók.
   
A nagyüzemi gazdálkodás megszűnésével az 1990-es éveket követően sok terület parlagon maradt, amelyek megfelelő élőhelyévé váltak a toportyánnak azért is, mert természetes ellensége nincsen, s a tapasztalatok szerint ahol az aranysakál megjelenik, ott a rókaállomány csökken - állapította meg az osztályvezető.
   
Véleménye szerint a ragadozó faj veszélyezteti az apróvad- és őzállományt, elfogja a gidákat és a sutákat, mivel falkában való vadászatot is folytat.
   
Az eddigi adatok alapján kimutatható károkat még nem okozott az aranysakál, de ha hasonló ütemben szaporodik, várhatóan 5-7 éven belül érzékelhető lesz a károkozása - figyelmeztetett Hárshegyi Márk.
   
Hozzáfűzte: az aranysakál ellen egyéni vadászattal, vagy kotorékozással lehet védekezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.