Dél-Amerika legkorábbi ragadozója lehetett

Csordákban élt a "pampák gyilkosa"?

Egy hidegvérű gyilkos népesítette be "Brazília" füves pusztáit, a pampákat kétszázhatvanötmillió évvel ezelőtt, Dél-Amerika legkorábbi ismert szárazföldi ragadozójának fosszíliáiról egy nemzetközi kutatócsoport számolt be.

2012.01.17 23:46MTI

A Pampaphoneus biccai 80 centiméteres koponyáját 2008-ban fedezték fel Brazília déli részén Rio Grande do Sul szövetségi államban a Google Earth segítségével. A Pampaphoneus azt jelenti, hogy a pampák gyilkosa, biccainak pedig José Bicca farmtulajdonos tiszteletére nevezték el, az ő földterületén kerültek elő az ősmaradványok.
   
A dél-afrikai, brazil és török paleontológusokból álló kutatócsoport a ragadozót a Dinocephalia therapsidák (emlősszerű őshüllők) közé sorolta. Bruce Rubidge, a Witwatersrand Egyertem professzora szerint a Brazíliában felfedezett emlősszerű hüllő nagyon közeli rokonságot mutat a dél-afrikai Dinocephalia therapsidával, az Australosyodonnal, amelynek fosszíliáit az 1980-as években fedezték fel. Hasonló leletek kerültek elő Oroszországban és Kínában, ami arra utal, hogy ezek az állatok képesek voltak átjutni a déli Gondvana szuperkontinensről az északi Laurázsia kontinensre.
   
A feltételezések szerint a Pampaphoneus biccai testhossza körülbelül 3 méter lehetett.
   
"Dél-Afrikában talált lábnyomok alapján arra következtetünk, hogy csordákban éltek, és a hidegvérű őshüllő igen gyors lehetett a forró napokon" - magyarázta Bruce Rubidge, aki szerint miután a "pampák gyilkosa" leteperte prédáját, a még élő áldozatból tépett ki hatalmas húsdarabokat véres lakomái során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.