Műszaki okokkal indokolták

A SpaceX elhalasztotta a Dragon fellövését

Az űrhajót megépítő SpaceX vállalat közölte: a tervezett február 7-i időpont helyett későbbre halasztották a Dragon űrkapszulának a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) történő fellövését.

2012.01.17 20:29MTI

Ez lett volna az első alkalom, hogy egy magáncég űrjárműve csatlakozzon a Föld körül keringő űrállomáshoz. Az Elon Musk internetes vállalkozó és a PayPal alapítója tulajdonában lévő SpaceX műszaki okokkal indokolta a halasztást, s a fellövés új időpontját nem közölte.
   
A SpaceX a halasztást átfogó tesztelésre és elemzésre kívánja felhasználni, és jelenleg az amerikai űrkutatási ügynökséggel (NASA) közösen próbálja meg kitűzni a fellövés új céldátumát.
   
A kaliforniai SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) egyike azoknak az amerikai magáncégeknek, amelyek azért versengenek, hogy a NASA űrkompflottájának tavalyi "nyugalmaztatása" után elsőként építsenek meg olyan űrhajót, amely képes űrhajósok és teherrakományok biztonságos feljuttatására az ISS-re.
   
Az ISS kiszolgálását jelenleg orosz, európai és japán űrhajókkal látják el. A NASA a shuttle-ok kivonása után a magánszektorhoz fordult segítségért, több százmillió
dollárral támogatva annak fejlesztéseit. A riválisok közül a SpaceX volt az első, amely 2010 december 9-én képes volt űrhajót Föld körüli pályára állítani, majd onnan biztonságosan visszahozni.
   
A Dragon az elhalasztott misszió során semmilyen létfontosságú ellátmányt sem szállított volna az ISS-re, így az űrállomás robotkarjával is megtámogatott, tervezett dokkolás esetleges kudarcának nem lett volna súlyos kockázata.
   
A SpaceX azt reméli, hogy 2014-ben már űrhajósokat is feljuttathat majd az ISS-re, a NASA addig kénytelen az orosz Szojuz űrhajókon helyet bérelni az asztronautái számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.