Nagyon kényes

Szenzációs képek a ritka denevérvirágról!

Denevérvirág nyílt a Nyíregyházi Állatpark Zöld Piramisában. Az Ázsiából származó növénykülönlegesség az esőerdők árnyékos, mélyebb területein található és pálmaházi nevelése nagyon komoly szakértelmet kíván.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.01.17 10:04MTI
Kattintson a képre! >>> Fotó: MTI

Denevérvirág (Tacca chantrieri) bontotta ki szirmait a Nyíregyházi Állatpark Zöld Piramisában.

Az Ázsiából származó növény őshazájában az esőerdők árnyékos, mélyebb területein található meg, itthon pedig dísznövényként tartják - mondta el Boronkay Ágnes, az állatpark botanikai osztályvezetője. A nagyjából egy méter magas, zöld levelű növény pálmaházi nevelése komoly szakértelmet kíván; magas páratartalmat és hőmérsékletet igényel, s kedveli az árnyékos helyeket.

Nevét onnan kapta, hogy virágjának formája denevérszárnyakra emlékeztet, színe pedig feketébe hajló sötétlila. Minden növény egy vegetáció alatt általában 6-12 virágot nevel, amelyek fokozatosan nyílnak ki.

A denevérvirágot hazájában élelmezési növényként tartják számon: friss leveleit salátaként, főzelékként fogyasztják, a sok keményítőt tartalmazó gyöktörzsét (rizómáját) pedig a burgonyához hasonlóan megfőzik, vagy a keményítőt kivonva lisztet készítenek belőle.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.