Legritkább és leggazdagabb

Hatalmas kincsek rejlenek a cseheknél

Csehország legritkább és leggazdagabb állat-, illetve növényvilágát rejtik az ország elhagyatott kőfejtői helyi természettudósok szerint.

2012.01.17 08:33MTI

A 14 természettudósból álló kutatócsoport 84 elhagyatott kőfejtőnél, homokbányánál és értéktelen anyagok tárolására használt meddőhányónál, valamint iszapágynál végzett terepmunkát szerte az országban. Ehhez hasonló kiterjedt kutatásra gyakorlatilag még nem volt példa a világon - írta a Respekt című cseh hetilap.

Az egyedülálló kezdeményezés eredménye egy több ezer oldalas tanulmány, és azonosított fajok hosszú listája - írta Václav Cilek, híres geológus és éghajlatszakértő a hetilapban. A cseh Ökopolitikai Intézet munkatársaként dolgozó Tomas Gremlica által vezetett csoport tisztában volt azzal, hogy az elhagyatott kőbányák és meddőhányók ritka természeti szépségeket rejtenek, ám mostani felfedezésük még őket is meglepte. Annak ellenére, hogy a kutatás csupán az ország területének egy töredékére terjedt ki, mégis a honos lepkék 80 százalékát sikerült azonosítaniuk a szakembereknek, és emellett ezer szövetes növény fajra bukkantak.

Az azonosított növényfajok közül ötöt most először jegyeztek fel az országban, míg a cseh földön már kihaltnak vélt madárfaj, az olívhátú pityer, vagy más néven tajgapityer (Anthus hodgsoni) egyedeire észak-csehországi homokbányáknál találtak rá a kutatók.

A növényvilág szempontjából az ország északi részén fekvő Chomutov város melletti régi bánya bizonyult a leggazdagabb lelőhelynek, ahol 300 szövetes növényfajra bukkantak. A madarak tekintetében a dél-csehországi Mydlovary melletti uránérc raktár bizonyult a befutónak, amely összesen 126 madárfajnak ad otthont.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.