Beígérték a cuccot

Egy év múlva durva lézer lesz Szegeden

Az idei esztendő végén vagy a jövő év elején kezdődhet el az Európai Unió egyik tudományos nagyberuházásaként megvalósuló lézeres kutatóközpont, az Extreme Light Infrastructure (ELI) szegedi részlegének építése.

2012.01.16 16:19MTI

A csongrádi megyeszékhely mellett egy prágai és egy bukaresti részleggel létrejövő kutatóközpont kialakításának összköltsége mintegy 750 millió euró - mondta a szakember a beruházás kapcsán készült stratégiai környezeti vizsgálatot ismertető fórumon.

A szegedi központ a 100 hektáros, egykori szovjet laktanya 10 hektárnyi területén épül föl. A helyszín rendkívül jó közlekedési kapcsolatok rendelkezik, az M5-M43-as autópálya csomópontjától néhány kilométerre található.

A kutatóközpont az ott születő tudományos eredményeket hasznosító vállalkozásoknak otthont adó tudáspark veszi majd körbe - tudatta a szakember. A kutatóközpont épületének nagyon szigorú műszaki követelményeknek kell majd megfelelnie: a kísérleteket lényegében rezgésmentes környezetben, állandó páratartalom és hőmérséklet mellett végzik majd.

Az épület egyes részein a 24 órán belüli hőmérséklet változás nem haladhatja meg a 0,3-0,5 Celsius-fokot - mondta Lehrner Lóránt. Szegeden ultrarövid időtartamú lézerimpulzusok segítségével végeznek majd kísérleteket a biológia, a kémia, a fizika és az anyagtudományok területén. A fényimpulzusok időtartama az attosecundomos nagyságrendbe tartozik majd, a fény ennyi idő alatt egy atomnyi távolságot tesz meg.

A központban tanulmányozhatók lesznek például a különböző betegségek hátterében álló vagy az anyagok felületén zajló molekuláris folyamatok. A fórumon Pálvölgyi Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem környezet-gazdaságtan tanszékének a docense ismertette a tervezés folyamatát segítő stratégiai környezeti vizsgálat legfontosabb következtetéseit. Az egyetemi oktató elmondta, hogy a lézeres kutatóközpont környezeti szempontból egyértelműen előnyös beruházás. A vizsgálat során mintegy két tucatnyi javaslatot tettek, amellyel csökkenthető a beruházás okozta környezet terhelés.

A szakember ezek közül kiemelte, hogy a kivitelezés során törekedni kell a barnamezős területen a bontási hulladék helybeni hasznosítására, az építéshez kapcsolódó forgalom minimalizálására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.