A túlélők újra megpróbálhatják

Öngyilkosok lettek? Elpusztultak a partra vetődött delfinek

Gömbölyűfejű delfinek pusztultak el értelmetlenül Új-Zéland partjainál, félő, hogy visszatérnek a sekélyvizű öbölbe, hiába terelték ki a túlélőket.

2012.01.07 19:07MTI

Hét gömbölyűfejű delfin elpusztult, amikor több társával együtt partra vetődött Új-Zélandon, a mentőknek szombaton 18 társuk életét sikerült megmenteni.

A hét tengeri emlős azután pusztult el péntek éjjel, hogy partra vetődött a Déli-sziget északnyugati csücskén lévő Farewell Spitnél - mondták vízügyi illetékesek.

A túlélők dagálykor kiúsztak az öbölből. Szombaton már a nyílt vizek felé tartottak - mondta el John Mason, a vízügyi felügyelet területi igazgatója.

Az állatokat csónakokkal próbálták meg a mélyvizek felé terelni, több ember a vízből próbálta meg rábírni őket az irányváltoztatásra.

Mason elmondta, hogy egész éjszaka követni fogják a delfinek mozgását, mivel attól tartanak, hogy visszatérnek a sekélyvizű, hosszú öbölbe.

Kimberly Muncaster, a Project Jonah bálnamentő csoport vezetője elmondta: önkéntesek figyelik a tengerpartot, hogy segítséget nyújtsanak további partra vetődött állatoknak, mielőtt még késő lenne.

Nyaranta Új-Zélandon többször is partra vetődnek bálnák, van olyan eset, hogy akár 450 is egyszerre. 1840 óta több mint 5000 delfin- illetve bálna partra vetődését jegyezték fel az új-zélandi partoknál.

Novemberben 47 gömbölyűfejű delfin pusztult el és 18-at kellett elaltatni, miután megfeneklettek Farewell Spit csúcsánál.

Bálnaszakértők mindmáig nem tudják az okát, hogy miért úsznak a cetek a veszélyesen sekély vizekbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.