A kulturális örökség intézete megkezdte a munkát

Digitális katalógus készül Albánia régészeti lelőhelyeiről

A kulturális örökség intézete Albániában megkezdte a munkát, hogy digitális katalógust készítsen az ország archeológiai örökségéről.

2012.01.06 22:30MTI

A honlapon mintegy 1200 kulturális régészeti emlék fotóját találhatja majd meg az érdeklődő, köztük régi képeket a leletekről: épületek, színházak, templomok, szobrok egykori felvételeit.
   
Az internetes lap egy részén bemutatják a műemléket, hozzá az archeológiai pont térképét is mellékelik, valamint a régészeti leletek történeti leírását. Az albán kulturális kormányzat arra számít, hogy ez a digitális katalógus segíteni fogja a kulturális turizmus bővülését is.
   
Albániában az elmúlt kétezer év történelmének sok emléke megtalálható, így például Butrint, az ókori Buthroton a legismertebb régészeti együttes Dél-Albániában, Saranda város és a görög határ között. A régészeti park 1992 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.  Nevezetes ókori emlékhely Antigoneia Gjirokasterben vagy Nikaia 1850 méter magasan a hegyek között.
   
A régészeti lelőhelyek Albánia függetlenségének elnyerése, 1912 óta vannak albán felügyelet alatt, de szakszerű megóvásukról és föltérképezésükről csak a rendszerváltás, 1991 után kezdtek gondoskodni. Az albán régészek munkáját manapság olasz archeológusok segítik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.