Csak indok kellett, hogy beléphessenek?

Mászd meg a Nitaka hegyét!

Hetven évvel ezelőtt a Japán Császári Flotta 353 repülőgépe támadást indított az Amerikai Egyesült Államok Pearl Harbour-i flottatámaszpontja ellen. Az agressziót követően az Egyesült Államok belépett a Második Világháborúnak nevezett konfliktusba, véglegesen megváltoztatva az erőviszonyokat. De lássuk, mi is történt pontosan, ennyi idő után visszatekintve...

2011.12.07 13:46Konrád - ma.hu

Japán az első világégésben a győztesek oldalán harcolt, de a végelszámoláskor - Olaszországhoz hasonlóan - inkább vesztesnek érezte magát. Noha már egy ideje folyt a háborúja Kínával, és voltak kisebb összetűzései a Szovjetunióval is, a Felkelő Nap országa 1940-re úgy érezte készen áll a további expanzióra.

Szigetországként Japán legfőbb fegyverneme a haditengerészet volt, és annak vezetője Jamamoto tengernagy tökéletesen tisztában volt vele, hogy az igazi ellenfél a Csendes-Óceánon az Egyesült Államok lesz. Jamamoto igen bölcsen úgy gondolta túl nagy falat lesz az USA Japán számára. Országa azonban háborút akart, és a tengernagy az egyetlen sikerrel kecsegtető megoldásnak az amerikai flottára mért gyors, váratlan és megsemmisítő csapást tartotta.

Az elmúlt hetven év során napvilágot látott bizonyítékok alapján legalábbis kérdéses, mennyire érte váratlanul az Egyesült Államokat a támadás. Sokan úgy vélik, Roosevelt elnök számára csak az indok hiányzott, hogy végre beléphessen a háborúba. Az amerikai hírszerzés már régen megfejtette a japán kódokat, és a hadüzenettel érkező japán diplomaták várakoztatása is gyanús, hiszen a halogatással az amerikaiak elérték, hogy a támadás hadüzenet nélkül történjen meg.

1941. november 26. az 1. Japán flotta, Nagumo tengernagy parancsnoksága alatt elindult a Kurill-szigetekről. A csapásmérő erő gerincét a hat repülőgép-hordozó az Akagi, a Kaga, a Hiryu, a Soryu, a Shokaku és a Zuikaku adta. A parancsnok személye érdekes, hiszen Nagumo a régi iskola híve volt, nem szívlelete az anyahajókat. Szerinte az igazi tengeri csatát még mindig a gigantikus méretű csatahajók ágyúinak tűzpárbaja jelentette.

December 7-én reggel a japán repülők két hullámban támadták meg az amerikai flottát. A rombolás mértéke óriási volt. A kisebb hadihajókon kívül négy csatahajó, az Arizona, a West Virginia, a Nevada és a California elsüllyedt. Az Oklahoma felborult, a Pennsylvania, a Tennessee és a Maryland megrongálódott. A japán veszteségek elhanyagolhatóak voltak.

Ugyanakkor az amerikai repülőgép-hordozók nem tartózkodtak a támaszponton, márpedig azok elsüllyesztése lett volna japán szempontból az igazán fontos. Később a Midway-i csatában - ami sokak szerint megfordította a háború menetét – a támadást megúszó Enterprise anyahajó bosszút vett a csendes-óceáni flottán esett sérelemért.

Tény, hogy a támadást követően az amerikai flotta fél évre gyakorlatilag megbénult, és a japánok szabadon játszadozhattak az óceánon, de tény az is, hogy a támadás olyan haragot és bosszúvágyat váltott ki az Egyesült Államokban, ami a háború végéig táplálta a harci lázat. A japán flottát végül térdre kényszerítette az USA és két atombomba ledobásával megtorolták a „gyalázat napján” történt támadást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.