Fokozottabban óvják a bundásokat

Aggasztó a kanadai jegesmedvék helyzete

Peter Kent környezetvédelmi miniszter bejelentette: megerősítette a jegesmedvék védelmét a kanadai kormány, "aggasztó" helyzetük miatt felvéve őket a sérülékeny, illetve veszélyeztetett fajok listájára.

2011.11.12 09:59MTI

Mintegy 15,5 ezer jegesmedve él Kanada északi részében, azaz a 20-25 ezres világpopuláció mintegy 60 százaléka – áll a hivatalos közlönyben megjelent rendeletben.
   
A jegesmedve "aggasztó" fajként történt felvétele a kanadai listára "kezelési terv megvalósítását igényli" annak elkerülésére, hogy ne kerüljön a kihalóban lévő vagy veszélyeztetett fajok közé – olvasható a rendeletben.
   
A három éven belül kidolgozandó terv azonban nem tartalmaz semmilyen tiltást, például az eszkimók vadászati gyakorlatával kapcsolatban – hangsúlyozta a környezetvédelmi minisztérium.
   
A kormány által 2008 és 2010 között megkérdezett eszkimók többsége ellenzi a jegesmedvék felvételét a sérülékeny vagy veszélyeztetett fajok listájára.
   
A kanadai jegesmedve populáció tizenhárom régióban él szétszóródva, és a kormány úgy véli, hogy a faj négy régióban kerülhet a veszélyeztetett fajok közé a klímaváltozás, illetve a túlzott vadászat miatt. Évente mintegy 534 jegesmedve esik vadászok zsákmányául Kanadában.
   
Kanadának már van jegesmedve-védő programja, amely az új terv sarkkövét jelenti. Ez utóbbi célja, hogy Kanada-szerte megerősítse és egységesítse a jegesmedve védelmét célzó intézkedéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.