Kilencvennégy éves volt

Elhunyt Herbert Hauptman, Nobel-díjas kémikus

Elhunyt Herbert Hauptman amerikai tudós, a kémiai Nobel-díj 1985-ös kitüntetettje.

2011.10.25 05:59MTI

A kutatót 94 éves korában érte a halál vasárnap a New York állambeli Buffalóban, nem sokkal azután, hogy stroke-ot szenvedett - közölte egyik munkatársa.
   
Herbert Hauptman 1917. február 14-én született, 1939-ben a New York-i Columbia Egyetemen szerzett diplomát. 1947 és 1961 között fizikusként, 1962 és 1970 között matematikusként dolgozott az amerikai tengerészeti kutatólaboratóriumában. 1970-től a buffalói New York Állami Egyetem kutatóprofesszora volt.
   
A kémiai Nobel-díjat 1985-ben Jerome Karle kémikussal megosztva kapta a röntgendiffrakciós kristályszerkezet-meghatározások közvetlen módszerének kidolgozásáért.
   
Mielőtt Hauptman és Karle módszerüket kidolgozták, körülbelül két évig a kristályos szerkezetű anyagok molekuláris struktúrájának meghatározása meghatározása. A nyolcvanas évektől - nagy teljesítményű számítógépek használatával - már a legbonyolultabb anyagszerkezetek analízise is "pillanatok" kérdése.
   
Herbert Hauptman még a kilencvenes éveit taposva is dolgozott abban a kutatóintézetben, amely az ő nevét viselte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.