Rekonstruálták a Zuniceratops csontvázát

Kétszarvú dinoszaurusz Arizonában

A Zuniceratops, a kétszarvú dinoszaurusz csontvázát rekonstruálták és állították ki az Arizonai Természettudományi Múzeumban.

2011.10.24 21:31MTI

A Zuniceratops kevéssé ismert dinoszaurusz, amit az is magyarázhat, hogy híres unokatestvéréhez, a Triceratopshoz ("háromszarvú arc") képest szerény testméretű őshüllőről van szó: hossza legfeljebb 3-3,5 méter lehetett, magassága nem haladta meg az 1 métert, tömegét pedig 100-150 kilogrammra becsülik a szakértők - olvasható a Smithsonian Magazine honlapján.
   
Fosszíliái a 93 millió-89 millió éves kőzetrétegekből kerültek elő Új-Mexikóban. Körülbelül 10 millió évvel korábban élt az ismertebb, szarvas Ceratopsidae család tagjainál, így betekintést enged az őstörténetükbe.
   
A szakemberek "mozaik dinoszaurusznak" is tekintik a zuniceratopszokat, amelyek testfelépítésük alapján egyfajta átmenetet képeztek a fejletlenebb szarvas dinoszauruszok, a Protoceratopsok és a későbbi Triceratopsok között. Míg a törzsük "archaikus", már kifejlődtek a szemöldökszarvaik, a fogazatuk - miként a háromszarvú dinoszauruszok esetében - "ollóként" működött, amellyel függőlegesen darabolta a növényi táplálékot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.