Veszélyezteti a halászat a vízi emlősök életét

Halálra ítélték a fogasceteket?

Jelentősen megnövekedett a fogascetek, például az ámbrás cetek és a delfinek veszélyeztetettsége az elmúlt tíz évben.

2011.10.24 23:46MTI

A legnagyobb veszély azokat az állatokat veszélyezteti, amelyek véletlenül kerülnek a halászhálókba - derült ki az ENSZ környezetvédelmi programja, az UNEP hétfőn Bonnban bemutatott jelentéséből.
   
Boris Culik kutató összeállította 72 fogascetfaj enciklopédiáját, amely tartalmazza a különböző fajok elterjedésére, vándorlási szokásaira és veszélyeztetettségére vonatkozó információkat. A fogascetek közé tartozik többek között az ámbrás cet, a barázdás bálna és a delfin.
   
A különböző típusú hálókba gabalyodott állatok 86 százaléka életét veszti a küzdelemben. A halászat azokra a fajokra is hatással van, amelyeket közvetlenül nem is érint a vadászat. Az előnyben részesített zsákmányállatok túlhalászása miatt ebben az évben 13 faj került a veszélyeztetettek sorába. A tíz évvel ezelőtt nyilvánosságra hozott tanulmány még csak 11 ilyen fajról számolt be.
   
Culik attól tart, további fajok tűnhetnek el, ha nem tesznek semmit a jelenség ellen. A vadon élő állatfajok megőrzéséről szóló megállapodás (CMS) gazdasági tanácsa novemberben dönt arról a határozatról, amely a halászati metódusok javítását irányozza elő a tengeri emlősök veszélyeztetettségének csökkentése érdekében.
   
De nem a halászat az állatok egyetlen ellensége. A bálnák hangokkal kommunikálnak a víz alatt, ezek segítségével navigálnak, találják meg zsákmányukat, így maradnak életben. A szeizmikus vizsgálatokkal, a víz alatti építkezésekkel és a katonai műveletekkel viszont az ember mindebben akadályozza az állatokat. Ez a zaj összesen 24 faj létét veszélyezteti. Tíz évvel ezelőtt még csak két ilyen fajt tartottak számon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.