Szervusz, ROSAT

Videóval: nem koppintott a fejünkre a német műhold sem

Lesett a ROSAT is: a veterán műhold darabkái valószínűleg csak a poratkáknak okozhatnak majd kisebb gondokat.

2011.10.23 10:28ma.hu

Valószínűleg észrevétlenül hullt darabjaira a kiszolgált német röntgencsillagászati műhold, miután a sűrű légkörbe lépett. Darabjainak földet érési helyéről egyelőre nincs hír - írja az Űrvilág.hu,  hozzátéve: az esetleges nagyobb, lehulló alkatrészek, a nemrégiben szintén a Földre visszatérő UARS műhold nyomában szintúgy az óceánba veszhettek.

Egyelőre annyit tudni, hogy október 23-án, közép-európai idő szerint hajnali 3:45 és 4:15 között fékeződött le annyira, hogy nem tudta tovább folytatni Föld körüli keringését. Ez a fél óra is épp elég bizonytalanság ahhoz, hogy az esetlegesen megmaradt darabok pontos földet érési helyét ne lehessen könnyen megmondani, a műhold ugyanis utolsó pályáin is másfél óra alatt az egész Földet megkerülte. Az előzetes becslések szerint a 2,4 tonna tömegű űreszközből 30 kisebb-nagyobb darab, összesen 1,7 tonna elérhette el a felszínt - írja cikkében az Űrvilág.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.