Világűrben a két első európai műhold

Kézzel fogható közelségben a Galileo navigációs program

Sikerrel lőtték fel ma délben az első európai műholdakat Kourouban, így kézzelfogható közelségbe került az 1994-ben elhatározott európai műholdas navigációs program, a Galileo beindítása.

2011.10.21 14:25ma.hu

Herczog Edit szerint hatalmas lépés a technikai okokból korábban elhalasztott mai fellövés, hiszen a GPS-t felváltani képes európai navigációs rendszerhez szükséges 30 műhold fellövését mielőbb meg kell kezdeni, hogy Európa ledolgozhassa versenyhátrányát. Ismert, hogy a jelenlegi amerikai GPS rendszer mellett Kína is komolyan készül saját navigációs műholdjai fellövésére.

A jelentéstevőként elsősorban a program pénzügyi stabilitásán dolgozó szocialista képviselő szerint az a legfontosabb, hogy a jövőben se csorbuljanak a rendelkezésre álló források, mert az európai növekedés szempontjából stratégiai fontosságúak a navigációs és tudományos űrprogramok.
 
Herczog arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak az eddigieknél pontosabb helymeghatározás, a széles közönség és a vállalkozások számára ingyenesen elérhető szolgáltatások jelentenek majd előnyt Európa számára. A program sajátossága ugyanis, hogy a program beszállítói is jellemzően az innovatív európai vállalkozások közül kerülnek ki, tehát a növekedésre és munkahelyteremtésre közvetlenül is hatással van a program.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.