A következmények súlyosak lehetnek

Brutális sebességgel olvadnak a tibeti gleccserek

Soha nem látott gyorsasággal olvadnak a legnagyobb ázsiai folyókat tápláló gleccserek a tibeti fennsíkon, aminek hosszabb távon súlyos következményei lehetnek a lapályon élő kínaiak és délkelet-ázsiaiak százmilliói számára.

2011.10.21 22:30MTI

Csinghaj (Qinghai) tartomány vízügyi hivatalának igazgatóhelyettese szerint különösen gyorsan olvad a mintegy 80 gleccser az Amnyemacsen-hegységben, ahol a Sárga-folyó ered.
   
A tibeti fennsíknak Csinghaj tartományba eső részén ered Ázsia három legnagyobb folyója, a Jangce, a Mekong és a Sárga-folyó.
   
A térségben fél évszázada folyamatosan emelkedik az átlaghőmérséklet, amely tavaly érte el az utóbbi ötven év legmagasabb szintjét - idézte a kínai hírügynökség a csinghaji térképészeti hivatal egy szakemberét.
   
Kínai kutatók számításai szerint a Jangce forrásvidékéhez közeli gleccserek 5,3 százaléka tűnt el 30 év alatt, a Mekong forrásához közeli gleccsereknek pedig a 70 százaléka olvadt el.
   
A gleccserek elolvadása hosszabb távon a nagy folyamok vízutánpótlásának elapadásához vezethet, ami katasztrofális következményekkel járhat a lapályon élő százmilliók számára mind Kínában, mind Délkelet-Ázsiában - figyelmeztetett a csinghaji vízrajzi és geológiai kutatóközpont.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.