Újabb álcázó berendezés született

A tökéletes mágneses pajzs

Antimágnes "köpeny" védheti meg észrevétlenül a tárgyakat a mágnesességtől.

2011.09.25 09:01Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A láthatatlanná tevő köpeny már az ókor óta foglalkoztatja az emberi fantáziát, a varázstárgyak iránti nosztalgia napjainkban ismét csúcson van. Gondoljunk csak a Harry Potter filmekre - a láthatatlanság olyan képesség, melyre talán minden ember szívesen szert tenne hosszabb-rövidebb időre. Ennek a feladatnak már számos kutatócsapat próbált megfelelni az elmúlt években, egészen komoly sikereket felmutatva a különböző hullámhosszú sugárzások elől való elrejtést illetően.
 
Hasonló elgondolásból született meg a mágneses pajzs ötlete is, amely nem sugárzás, hanem a mágneses hullámok, a mágneses mező hatásainak kikerülését hivatott szolgálni. Történt mindez annak ellenére, hogy a tárgyak mágnesességtől való megvédése nem olyan bonyolult feladat, szupravezető révén „ellen” mágneses mező hozható létre, ami kioltja az eredeti hatást. Ez ugyanakkor nem minősül álcázásnak, hiszen a mágneses térbe való drasztikus beavatkozással jár, gyakorlatilag lyukat hozva létre benne.

A mágneses álcázás hatásmechanizmusa

A Barcelonai Autonóm Egyetem kutatója, Alvaro Sanchez azonban kollégáival kidolgozott egy új eljárást, mely képes lehet elrejteni tárgyakat a mágneses mezőben. Ő is a szupravezetők mentén merült el a problémakörben, ám rájött, hogy azok speciális, réteges elrendezésével elérheti azt, amit korábban senki. Egyes rétegek könnyen magnetizálódnak, és így a hengeres kialakítású pajzs köré húzzák a mágneses erővonalakat, míg más rétegek éppen ellenkező hatással vannak a mezőre.
 
Egyelőre még csak számítógépes modellek állnak a kutatók rendelkezésére, a hipotetikus eszköz még csupán digitális formában bizonyította az elképzelés helytállóságát. Olyan tér hozható létre általa, mely megvédi a benne levő tárgyat a mágnesességtől, mindezt pedig úgy teszi, hogy közben nem torzítja a mágneses mezőt. És ez vice versa működik: akár egy tárgy mágnesessége is "burokba zárható", vagyis elrejthető a külvilág elől, a mágneses lopásgátlóktól tartó bolti tolvajok örömére.
 
Komolyra fordítva: a mágneses álcázás kínálta lehetőségekből elsősorban az egészségügyi, gyógyászati készülékek profitálhatnak. Például egy megfelelően elhelyezett mágneses pajzs nem csak a pacienst és az implantátumot védheti meg egy MRI vizsgálat során, de az érzékeny elektromos implantátumok többé nem zavarják meg az eljárás során készülő képeket.
 
A témában egyébként felvidéki szomszédjaink is komolyan érintettek. A pozsonyi Műszaki Akadémia kutatója, Fedor Gömöry a bejelentés kapcsán nyilvánosságra hozta: csoportja már azon dolgozik, hogy elkészítse a felszerelés egy kézzelfogható változatát. "Véleményem szerint az elmélet kísérleti igazolása a következő néhány hónapon belül megtörténhet" - nyilatkozta Gömöry.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.