Elnyomja a melatonin termelődését

Rákot okoz a fehér fény?

Egy nemzetközi tanulmány szerzői szerint a fehér fényű izzók jóval erősebben fékezik a szervezet létfontosságú melatonintermelését, mint a sárgásan világítók.

2011.09.14 22:31MTI

A fehér izzók fénye rövidebb hullámhosszú - 440-500 nanométer közötti -, mint a sárgáké, elsősorban kültéri, közterületi világításban használatosak, és kevesebb energiát fogyasztanak, mint a sárgák.

 Viszont az olasz, izraeli és amerikai tudóscsapat kutatási eredményei szerint háromszor jobban elnyomják az élő szervezet melatonintermelését, márpedig ez a hormon felelős biológiai óránk pontos "beállításáért", ismert antioxidáns és rákbetegség elleni hatása. Hiánya magatartási zavarokban és más egészségügyi problémákban is megmutatkozhat.
   
A tudósok - akik között akadt csillagász (a fényszennyezés szakértője), fizikus, biológus - azt javasolják, hogy a fehér fényű (amely a színspektrumban valójában kék) égőket csakis ott használja az emberiség, ahol elengedhetetlenül szükséges.
   
A melatonin termelődésének zavara nemcsak emberre káros, hanem állatra is - jegyezte meg a tanulmányt ismertető Science Daily című honlap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.