Megkapták az engedélyt a kutatók

Megtörténhet az első európai szívgyógyászati célú őssejtpróba

Egy európai kutatókból álló csoport megkapta az engedélyt a Revascor elnevezésű, őssejteket felhasználó, szívroham után alkalmazható kezelés első klinikai próbáira.

2011.09.07 22:31MTI

Az őssejtek egyszerű befecskendezése a szívrohamon átesett páciensek szívébe a szokásos kezelés mellett segíthet abban, hogy mérsékeljék a szerv károsodását, és megelőzzék a szívelégtelenséget.
   
Az új típusú kezelés során fiatal, egészséges emberektől származó őssejteket fecskendeznek be 12 órán belül a szívrohamon átesett páciensek szívébe abban a reményben, hogy az segíti az artériák megnyitását és a véráramlás helyreállítását.
   
A juhokkal végzett korábbi állatkísérletek azt mutatták, hogy a módszer hatékonyan javítja a vér áramlását a károsodott szövetekhez, a tesztek során csökkent a hegesedés mértéke és jobbak maradtak a szív funkciói.
   
A most engedélyezett, Nagy-Britanniában és más európai országokban zajló klinikai próbába összesen 225 pácienst vonnak be. A humán kipróbálás célja, hogy megállapítsák, mennyire hatékony a módszer embereknél.
   
"Izgalommal várjuk, hogy kipróbálhassunk egy új, minimálisan invazív klinikai megközelítést, amely jelentősen javíthatja az akut szívrohamot elszenvedett páciensek életminőségét" - mondta Eric Duckers kutatásvezető, a hollandiai Erasmus Egyetemi Kórház professzora.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.