Különleges építmény a szakkarai nekropoliszban

Folytatódik Dzsószer fáraó lépcsős piramisának restaurálása

Kilenc hónapos megszakítás után a jövő héten várhatóan folytatódik Dzsószer fáraó piramisának restaurálása a szakkarai nekropoliszban.

2011.09.07 21:28MTI

A lépcsős piramis a világ első piramisa, a szakkarai nekropolisz máig leglátványosabb monumentális építménye. A III. dinasztia első uralkodója, Dzsószer fáraó (Kr.e. 2668-2649) végső nyughelye, építője Imhotep, akit a világ első ismert mérnökének, építészének és orvosának tartanak. A 61 méteres piramis a maga idejében a világ legmagasabb épülete volt. 1979-től az UNESCO világörökségének része.
   
A munkálatokra hárommillió egyiptomi fontot (98 millió forintot) folyósít az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács, amely az összeget a régészeti helyszínek és múzeumok jegyeladásaiból származó bevételekből biztosítja. Mindenekelőtt a piramis belső sírkamráit kell megerősíteni.
   
A piramis állagromlását a környezeti tényezők hatására bekövetkezett erózió és a földalatti vízbetörések váltották ki, de komoly károsodásokat okozott az 1992-es földrengés is. Egy évvel ezelőtt ideiglenes megoldással szerkezetileg megerősítették a piramist, átlósan acélrudakat építve be, amelyek összekötötték az építmény hat szintjét.
   
A tervek szerint most megerősítik a piramis föld alatti járatait, helyreállítják a falfestményeket és ellenőrzik a piramis természetes ventillációját, valamint a déli sírboltot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.