Csak úgy burjánzik

Már 700 ezer fajt tartalmaz az Élet enciklopédiája

Elindult az Élet enciklopédiája elnevezésű internetes fajlista második változata, amelyben immár 700 ezer fajleírás található, melyeket mintegy 600 ezer állókép és videó kísér.

2011.09.06 16:46MTI

A 2007-ben kezdődött program célja, hogy feltérképezze a ma ismert mintegy 1,9 millió növény- és állatfajt. Az első változat, amelyet 2008-ban bocsátottak ki, még csupán 30 ezer fajt tartalmazott. A washingtoni Smithsonian Intézet által vezetetett, szabadon hozzáférhető fajlista a www.eol.org címen érhető el.

"Azzal a kihívással szembesültünk, hogy minél több információt gyűjtünk össze, annál nehezebb lehet (az adatbázist) használni" - magyarázta Erick Mata, az enciklopédia ügyvezetője.

A fajlistát biológiai határozóként az iskolásoktól a kutatókig bárki használhatja, sőt fényképekkel, megfigyelésekkel hozzá is járulhat az egyes bejegyzésekhez. Bizonyos esetekben a klímaváltozás bizonyítékai lehetnek például az előfordulási területekről szóló kiegészítések.

A honlap jelenleg angol, spanyol és arab nyelven tartalmaz információkat, a későbbiekben azonban további nyelvek használatát is tervezik az interaktív felületeken. A spanyol nyelvű tartalmat a mexikói CONABIO és a Costa Ricai INBio, az arab nyelvűt pedig az egyiptomi Alexandriai Könyvtár biztosítja a globális kezdeményezés partnereként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.