Új utak nyílhatnak a betegség kezelésében

Egy fehérje állíthatja meg a HIV-vírus szaporodását

A HIV-vírus szaporodását gátló erejét fedezték fel egy fehérjének francia kutatók csütörtöki bejelentés szerint.

2011.09.01 20:14MTI

A Strasbourgi Egyetem Olivier Rohr és Chrisitan Schwartz vezette kutatói, valamint marseille-i kollegáik, Erich Chabriére és Didier Raoult az emberi szervezetben a foszfátkötések létrehozásában közreműködő enzimben, az angol nevén HPBP (Human Phosphate Binding Protein) említett fehérjében mutatták ki a HIV-vírus szaporodását gátló tulajdonságokat.
   
"Ezzel a fehérjével in vitro végzett vizsgálatok a mostani kezelések számára mindeddig nem ismert utat mutattak" - hangsúlyozták közleményükben a kutatók.
   
A HPBP már korábban is ismert volt, a de HIV-vel szembeni hatékony tulajdonságait csak most ismerték fel. Mi több, kiderült hogy ez a fehérje ott is hatásos, ahol a vírusok szaporodását gátló AZT nevű szerrel szemben már ellenálló lesz a betegség.
   
A felfedezés utat nyithat a HIV elleni kezelésben az új stratégiák kialakítására - emelte ki felfedezésük jelentőségét a két csoport. A kutatások következő szakaszában in vivo vizsgálják a fehérje vírusszaporodást gátló hatásait.
   
A felfedezéstől a használatig azonban hosszú lehet az út - emlékeztettek. Először évekig tartó tesztelések, majd állatkísérletek következnek, majd embereken - önkénteseken - kutatják tovább a fehérje tulajdonságait. Hozzátették, a pénz is óriási szerepet játszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.