Nyolclábúak segíthetnek a nem gyógyuló sebeken

Mesterséges bőr készülhet pókselyemből

Német kutatók szerint pókselyemből készülhet mesterséges emberi bőr, amelyet bőrátültetéseknél használhatnak.

2011.08.31 21:29MTI

Égési sérülések és nem gyógyuló sebek esetében igen sokszor van szükség bőrátültetésre, ám kevés a rendelkezésre álló, megfelelő bőr.
   
A PLoS ONE című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint emberi bőr helyett pókselymet alkalmazhatnának jó minőségű mesterséges bőr készítésére. Hanna Wendt, a Hannoveri Orvosi Főiskola munkatársa és csoportja az eddigi vizsgálatokban a pókselymet találta a legerősebbnek az anyagok közül.
   
Kísérleteikben a pókokból kinyert selymet egy vázra vitték fel, amelyen megfelelő növekedési- és tápanyagok használatával sikerült szaporítani az emberi bőrsejteket. Az így létrehozott szövetszerű anyagban a bőr hámsejtjei (keratinociták) és a kollagénrostjai állapotáért felelős fibroblaszt sejtek voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.