Száguld a Jupiter felé

Mosolygó Földet és Holdat fotózott a Juno Űrszonda

A Föld és a Hold "mosolyog" az első felvételeken, amelyet a Jupiter felé száguldó Juno űrszonda készített.

2011.09.01 06:01MTI

A NASA augusztus 5-én útnak indított űrszondája öt éven át vándorol a Naprendszeren keresztül, míg 2016. július 4-én a Jupiter körüli pályára áll.

A napelemekkel működtetett Juno sokkal közelebb kerül a Jupiterhez, mint a Galileo, mindössze 5000 kilométer magasságban kering majd a bolygó felett, ami lehetővé teszi, hogy a tudósok többet megtudhassanak a planéta eredetéről. A New Frontiers program keretében megvalósított küldetés összköltsége 1,1 milliárd dollár (207 milliárd forint).
   
A felvételek a múlt héten készültek, amikor a Juno  9,65  millió kilométerre volt a Földtől. A képeken két ragyogó pötty látható - egy kisebb és egy nagyobb.
   
"Rendkívüliek a felvételek, amelyeket ritkán adatnak meg az ember életében" - nyilatkozta Scott Bolton, a Juno-küldetés vezető tudósa, hozzátéve: a képek azt mutatják, hogy "kívülről" milyennek látszik a Föld.
   
"E távlatok mutatják meg valódi helyünket és szerepünket a világegyetemben: bolygónk szerény, de csodaszép" - jegyezte meg Scott Bolton.
   
A mostani képek nem az utolsó felvételek, amelyet az úrszonda a szülőbolygójáról készített, a 3600 kilogrammos Juno 2013. október 9-én visszatér a Föld közelébe, hogy úgynevezett gravitációs hintamanővért hajtson végre: ennek révén sebessége másodpercenként 7,3 kilométerre növekszik, amely átsegíti az aszteroida-övezeten.
   
A gravitációs hintamanőver egy égitest gravitációs mezejének és sebességkülönbségének felhasználása egy űreszköz pályájának megváltoztatására. Segítségével az űrszondák kevesebb tüzelőanyag felhasználásával, rövidebb idő alatt érhetnek a Naprendszer távolabbi égitesteihez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.