Hatékonyan bontják le a növényeket a baktériumok

A pandaürülékben rejlik a bioüzemanyagok titka?

Amerikai kutatók megállapították: a pandák ürülékében lévő baktériumok hatékonyan bontják le a növényi anyagokat, ezt a tulajdonságukat érdemes lenne a biomasszából történő tüzelőanyag-gyártásban hasznosítani.

2011.09.01 21:29MTI

Az Amerikai Kémiai Társaság denveri konferenciáján ismertetett tanulmány szerint a pandák ürülékében lévő baktériumok vizsgálata segíthet abban, hogy a nyers növények lebomlása optimális legyen a bioüzemanyagok előállítása során.
   
A fűben, növényi szárban és faforgácsban lévő lignocellulóz lebontása nehéz. E folyamatot könnyíthetné meg a pandák ürülékéből elkülönített baktériumok alkalmazása, hiszen a pandák emésztőrendszerében található mikroorganizmusok sikeresen bontják le a növényi cellulózt.
   
A vadon élő pandák étrendjében 99 százalékot tesz ki a bambusz, naponta akár tíz-húsz kilogrammot is megeszik a növényből - levéllel, szárral, hajtással együtt - egy felnőtt állat.
   
Ashli Brown és munkatársai a Mississippi Állami Egyetemről a memphisi állatkertben gyűjtöttek néhány hím és nőstény pandától származó mintákat, amelyek összetételét laboratóriumban elemezték. Többféle baktériumfajt is sikerült azonosítaniuk, amelyek képesek lebontani a fát.
   
A kutatók becslése szerint a panda bélbaktériumok a növényi biomassza akár 95 százalékát képesek egyszerű cukorrá lebontani enzimjeik segítségével. E baktériumok felhasználása a bioüzemanyagok eddiginél gyorsabb, tisztább és olcsóbb előállításához vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.