A tanulás nem emberi kiváltság

Újabb lépés a Skynet felé?

Egymást is oktathatják a robotok, melyek lassan megtanulnak alkalmazkodni a környezeti helyzethez.

2011.08.03 11:22Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Miben hasonlít minden robot egymásra? Többek között abban, hogy egy ismert környezetben jóval hatékonyabban teszi a dolgát az emberhez képest. Amint azonban változik valamilyen paraméter, gyakorlatilag használhatatlanná válik. Például az alkatrészeket beforrasztó autonóm egységek az emberi tempó tíz-, húszszorosára is képesek, ám ha egy valamelyest módosított alaplapot teszünk alájuk, teljesen használhatatlanná válnak.

A robotika ezen érdekes területét kutatják a Tokiói Műszaki Egyetemen dolgozó Hasegawa csoport tagjai. Olyan robotot fejlesztettek ki, amely képes adaptálódni a megváltozott körülményekhez. Ehhez az úgynevezett SOINN (Self-Organising Incremental Neural Network, vagyis önszerveződő fejlődő neurális háló) technológiát használják, Osamu Hasegawa, a labor társprofesszorának segítségével, aki a rendszer egyik fejlesztője. A SOINN révén a robot, ha új feladattal néz szembe, akkor nem csak áll tétován, mint társai, esetleg ugyanazokat a belekódolt, adott helyzetben haszontalan mozdulatokat végzi, hanem alkalmazkodik. Ehhez a múltban megszerzett tapasztalataira támaszkodik, éppen úgy, ahogy a fejlett élőlények.

Voltaképp arról van szó, hogy a számára beérkező adatokat folyamatosan kiértékeli, és ennek tükrében hoz döntéseket. Ha nem boldogul, akkor segítséget kér, a kutatók pedig „betaníthatják”, hogyan kell egy újabb feladatot végrehajtani. Erre emlékezni fog, így, ha ismét szembekerül a problémával, az emberi agyhoz hasonlóan felidézi a múlt problémamegoldási folyamatát, és sikerrel veszi az akadályt. Sőt, mivel a rendszer internetképes, a robot felcsatlakozhat a hálózatra, ahol más, hasonló robotok tudásanyagához is hozzáférhet. Azaz a kis autonóm egységek egymást is tovább képezhetik.
 
Tanulási folyamatára a fent látható videó mutat jó példát. A robot képes megfogni különböző eszközöket, vizet önteni, jogkockát felemelni, azaz alapvető dolgokat végrehajtani (a biztonság kedvéért víz helyett kukoricapelyhet, jég helyett kék kockát használtak a kutatók). Amikor azonban arra kérik, hogy hideg vizet szolgáljon fel, akkor, miután az egyik karjában tartott vizespalackból vizet önt a másikban levő bögrébe, „rájön”, hogy a jég belerakásához nincs több karja. Ekkor leteszi a palackot, majd az így szabaddá vált karjával megfogja a jégkockát, és belehelyezi a bögrébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.