Hordár vitte a csúcsra a sérült férfit

Járó robottal a Mont Saint-Michelre

A japán robotikának és a francia idegenforgalomnak egyaránt jó hírverést biztosított egy 49 éves japán páros vállalkozása, amelynek során izomsegítő robottal felszerelt "hordár" vitte fel a mozgássérült férfit Franciaország és a világ egyik leghíresebb magaslatára, a Mont Saint-Michel műemlékegyüttesének kilátójára.

2011.07.09 20:27MTI

Ucsida Szeidzsi 27 éve elszenvedett motorbalesete óta nem képes járni, de sohasem mondott le arról az álmáról, hogy egyszer eljusson a Normandia és Bretagne határán, egy homokdűnékből kiemelkedő sziklaszigeten felépült festői középkori településre, bejárhassa meredek utcáit és fentről nézhesse, amint a dagály elönti az öblöt. A szokásos kerekesszékeken ez igen körülményes a keskeny sikátorok és lépcsők miatt.
   
A vállalkozásra a HAL nevű új japán "exo-robot" teremtette meg a lehetőséget. A betűszó a Hybrid Assistive Limb - segítő hibrid végtag - szavak rövidítése. A HAL rendkívüli erőt képes biztosítani annak a személynek, akinek testére ráerősítik a 25 kilós szerkezetet.
   
A tévénézők sokfelé láthatták, hogy Ucsida Szeidzsit a Mont Saint-Michel meredek utcáin óvatosan ugyan, de különösebb nehézség nélkül vitte fel a HAL révén "felerősített" partnere. Az akkumulátor energiájával táplált berendezés külső része körülveszi a hátat, a combokat és a karokat, és számtalan érzékelővel rendelkezik. Az érzékelők felfogják az agyból kiinduló jeleket, amelyek az emberi izmokat mozgatják.
   
A HAL ezeknek a jeleknek az utasítására jön mozgásba és mikromotorok segítségével átveszi annak az izommunkának a terhét, amelyre egy tárgy (vagy ember) cipeléséhez, a járáshoz vagy a lépcsőmászáshoz van szükség.
   
"Meg akartam mutatni a gyermekeimnek, hogy fogyatékkal élve is mindent le lehet győzni, ha akarjuk" - jelentette ki az UNESCO világörökségi listáján szereplő építészeti és egyházi komplexum kilátópontjáról elé táruló látványban gyönyörködve és boldogan nevetve a japán férfi, miután társa felvitte a magasba.
   
Ucsida Szeidzsit, aki a fogyatékkal élő japánok curlingszövetségének elnöke is, elkísérte a Mont Saint-Michelre felesége és négy gyermeke. A kirándulás egyfajta főpróba volt: a jövőben Ucsida még számos turisztikai nevezetességet kíván bebarangolni a HAL-lal felszerelt hordárok segítségével.
   
A HAL a Cyberdyne japán cég terméke. A vállalat vezetői 2008-ban jelentették be, hogy egy japán robotfejlesztő segítségével megkonstruálták a szerkezetet, amelynek turisztikai alkalmazása egyelőre még rendkívülinek számít. A Cyberdine tervei szerint a HAL főleg a kórházi személyzetet segítheti a betegek ápolásában és szállításában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.